Az orális szexre hívástól a felmutatott középső ujjig – parlamenti humor 2017-ből

A román politikusok legtöbbjének meggyőződése, hogy kiváló humorérzékkel rendelkezik, amelyet igyekszik aztán mindenképpen megcsillantani a viták alkalmával vagy a tévékamerák előtt. Rövid válogatás következik honatyáink tavalyi „humorfesztiváljáról” – a továbbiakban az olvasóra bízzuk a gyöngyszemek kiértékelését.

Traian Băsescu egykori államfő Liviu Dragneával folytatott összetűzése alkalmával javasolta, állítsanak föl parlamenti bizottságot, amely kivizsgálná a szociáldemokrata pártelnök fiának sertésfarmjait, miután ezek támogatására a Grindeanu-kormány állami pénzeket utalt át. A humorát megcsillantó Dragnea erre úgy válaszolt, nem is tudta, hogy a volt hajóskapitány sertéstenyésztésre is szakosodott. Mire, pártbeli kollégái tapsa közepette, jött a băsescui válasz: „Hát nem neveltem fel önt is, kedves Dragnea úr?”

A Călin Popescu Tăriceanu által vezetett ALDE volt Botoșani megyei elnöke, Dumitru Zmău alsógatyában pózolt Facebookon. A politikus annak kapcsán töltött fel magáról félmeztelen fotót, hogy kizárták a pártból Daniel Constantint. A honatya humorából ennyire futotta: „korábban megmutattam neki (Constantinnak – szerk meg.) , mit takar a gatyám hátsó fele, most megmutathatom ennek az abszolút senkinek, hogy mit is takar az első fele”.

A feltartott harmadik ujj

A szociáldemokraták szenátusi frakcióvezetője, Șerban Nicolae ezekkel a szavakkal ment neki az ellenzéki Mihai Goțiunak egy parlamenti ülésen: „teljesen analfabéta, a szemantikát összetéveszti a szemiotikával”; „mielőtt összetaknyolta volna az ingét, tolvajnak nevezett minket”; „alszik a parlamentben, a hajából hull a korpa”; „nem lehetek sem a mosdatlanok sem az ostobák ügyvédje”.

A szenátus elnökeként az ország második emberének számító Călin Popescu Tăriceanu nem figyelmeztette a frakcióvezetőt a megengedhetetlen stílusra, sőt levágta a válaszadásra készülő Mihai Goțiu mikrofonját, majd az ellenzéki honatyát kiutasította a teremből.

A szociáldemokraták képviselője, Nicolae Bacalbașa már óvatosabb volt: mivel férfiakba nem mert belekötni, ezért inkább a nemzeti liberális Raluca Turcant sértegette: Turcan helyett Curcánnak, Gurgánnak emlegetette, majd figyelmeztette, eltörik a mellső lába, ha sokáig integet vele, aztán függőlegesen feltartotta kezének harmadik ujját.

Az ellenzéki „hercegnő”

A pártbeli kollégája „ujjas gesztusát” megismétlő szociáldemokrata Liviu Tit Brăiloiu mindezt Klaus Johannisnak államfőnek szánta – igaz, ő is óvatos duhaj volt, kezét a háta mögött tartotta. De hát éppen ez volt benne a humor, nem?

Karácsony előtt a szenátus nem kis botrány mellett fogadta el az igazságszolgáltatási törvénycsomagot. Ekkor a Mentsétek meg Romániát Szövetség szenátorasszonya, Florina Presadă szétosztotta a jogszabályokat megszavazók között George Orwell Állatfarm és 1984 című köteteit. A szociáldemokrata szenátorok közül többen is a földre hajították a könyveket, az imént már idézett Liviu Tit Brăiloiu pedig utánozhatatlan humorérzékkel így köszönte meg az ajándékot: „Kiszopod a f….., hercegnő!”. Szavait harsány nevetéssel honorálták az igazi humort értő szenátortársak.

A bukaresti főpolgármesteri hivatal tanácsosa, a szociáldemokrata Ancuta Florea így próbálta csendre bírni az ellenzéki tanácsosokat: „Ezekkel a parasztokkal én már nem bírok! Elképesztő, hogy mennyire tuskók vagytok! Már nem bírom hanggal, ti seggfejek!”

A csúcspont

A „parlamenti humorfesztivál” talán tavaly december hatodikán érte el egyik csúcspontját, az igazságszolgáltatási törvények módosítási vitája alkalmával. A két főszereplő: a korábban már említett Șerban Nicolae, valamint a Mentsétek meg Románia párt képviselője, Cosette Chichirău, miután a képviselőasszony hangoztatta, hogy Romániát korrupt személyek vezetik.

Șerban Nicolae: Asszonyom, korrupt a maga anyja, aki ilyen pimasznak szülte a világra. Menjen és mosson inkább fogat!

Cosette Chichirău: Șerban Nicolae úr sértegeti az egész népet, és egy szervezett bűnözőcsoporttal együtt lop.

Șerban Nicolae: Én soha nem loptam, ne legyen már ennyire szemtelen! Miért nem tesz feljelentést ellenem? Kérem, ne röhögjön, vigasztalan képet nyújt.

Cosette Chichirău: Maga sofőr volt (utalás arra, hogy Șerban Nicolae saját kocsiján vitte haza a börtönből kiszabaduló Cătălin Voicut – szerző megj.). Maga egy szervezett bűnöző csoport sofőrje…

Șerban Nicolae: Maga meg annyira hülye… Bizonyítsa be, hogy sofőr voltam.

Cosette Chichirău: Van róla egy fényképem.

Șerban Nicolae: Fényképe? Nekem vagy egy fényképem arról, hogy ön orális szexet folytat, akkor most mit tegyünk?

Ugyanennek a vitának az alkalmával viszont Cosette Chichirău sértette meg a szociáldemokraták képviselőjét, Cătălin Rădulescut, azt állítva, hogy röhög, mint a disznó, mert biztosan megint lopott valamit, majd hozzátette, hogy a parlament tele van tolvajokkal.

Cătălin Rădulescu viszont közölte, bepereli a képviselő asszonyt, mivel felesége, aki korábban Románia szépségkirálynője volt, sértve érzi magát, hogy férjét ledisznózták…

Kapcsolódók

Kimaradt?