A BBTE díszdoktorává avatták Arturo Sosa Abascal jezsuita generálist

A BBTE díszdoktorává avatták Arturo Sosa Abascal jezsuita generálist. A Római Katolikus Teológia Kar, valamint a Görögkatolikus Teológia Kar közös előterjesztésének eleget téve a BBTE Doctor Honoris Causa címet adományozott Arturo Sosa Abascalnak, a Jezsuita Társaság általános elöljárójának.

Az ünnepi eseményen jelen volt Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, Böcskei László nagyváradi megyés püspök, Kerekes László segédpüspök, valamint a görögkatolikus egyház képviseletében Claudiu Pop kolozsvár-szamosújvári püspök és Cristian Dumitru Crișan balázsfalvi segédpüspök. Részt vettek továbbá a Római Katolikus Teológia Kar és a Görögkatolikus Teológia Kar tanárai és diákjai, az erdélyi egyetemi és kulturális élet jeles személyiségei.

Fotó forrása: Vákár István Facebook-oldala

Az ünnepség elején Daniel David, a BBTE rektora a kolozsvári jezsuita oktatásról, mint az egyetem előzményéről beszélt. Kiemelte, hogy ez a történelmi jelentőségű kapcsolódás mellett Arturo Sosa Abascal személyisége és munkássága kétségkívül indokolja, hogy a nagymúltú egyetem díszdoktorainak sorában legyen. Az intézmény számára megtisztelő, hogy a generális elfogadta a címet.

“Laudációjában Diósi Dávid dékán Báthory Kristófnak a kolozsvári magisztrátushoz intézett, 1580. május 5-én kelt levelét idézte: »Elhatároztuk, hogy országunkban, Kolozsvár városában, a tudomány előmozdítása és az ifjúság közt a szabad mesterségek elterjesztése végett a jezsuiták kollégiuma felállítassék és megépítessék, azt óhajtva, hogy ennek a városnak mindig is legnagyobb díszére és hasznára váljon, annak ékjévé és előnyére legyen.« Egy évvel később, 1581. május 12-én, Vilniusban, Báthory István, Lengyelország királya és Erdély fejedelme aláírta a kolozsvári jezsuita kollégium és az Academia Claudiopolitana alapítólevelét. Két évvel később XIII. Gergely pápa megalapította a kolozsvári Seminarium Pontificium ac Regium-ot (Pápai és királyi szeminárium), ezzel a Szentszék elismerte a már létező kolozsvári jezsuita akadémia egyetemi rangját. »Apostoli tekintélyünknél fogva – olvashatjuk a pápai alapító okiratban – Kolozsvár városában, mely kimagaslik Erdély többi városa közül, egy kollégiumot, azaz szemináriumot állítunk fel […] hasonlóan a másutt egyéb kollégiumokhoz, szemináriumokhoz, amelyek felállításáról már rendelkeztünk Csehország, Lengyelország és Németország területén«” – olvasható a RomKat.ro oldalán.

Fotó forrása: Vákár István Facebook-oldala

Arturo Sosa Abascal 1948-ban született a venezuelai Caracasban. 1966-ban lépett be a jezsuita rendbe, 1977-ben pappá szentelték, majd 1982-ben letette az ünnepélyes fogadalmat. Filozófiai és teológiai tanulmányait a caracasi Andrés Bello Katolikus Egyetemen, illetve a római Gregoriana Pápai Egyetemen végezte. 1990-ben politikatudományban doktori fokozatot szerez a Venezuelai Központi Egyetemen, Caracasban. 1996–2004 között venezuelai provinciális, 2004–2014 között a Táchirai Katolikus Egyetem rektora, valamint 2016 óta jezsuita generális. Tanított a caracasi Andrés Bello Katolikus Egyetemen, a Venezuelai Központi Egyetemen, a Táchirai Katolikus Egyetemen, vendégtanárként a washingtoni Georgetown Egyetemen. Munkásságának fókuspontjában a jezsuita lelkiség, az intellektuális apostolkodás, a másokkal való együttműködés, a legkiszolgáltatottabbakkal való szolidalitás, a megbékélés és a párbeszéd előmozdítása áll.

Arturo Sosa Abascalt Cristian Barta, a Görögkatolikus Teológia Kar dékánja, Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, valamint Claudiu Pop kolozsvár-szamosújvári görögkatolikus püspök köszöntötte.

Fotó forrása: RomKat.ro oldala

A díszdoktori oklevél átadását után Arturo Sosa Abascal beszédében a szinodalitásról beszélt, valamint arról, hogy a latin-amerikai egyház törekvései hogyan hatottak a teológiai gondolkodásra, és hogyan mutatkoznak meg Ferenc pápa gondolkodásában is.

Az ünnepi esemény végén az egyetem által készített kisfilmet nézhettek meg a jelenlévők, amelyben az intézmény jezsuita története hangsúlyosan szerepel.

Arturo Sosa generális az ünnepséget megelőzően, előző nap meglátogatta a görögkatolikus püspökséget, a Manréza központban találkozott és együtt misézett rendtársaival, meglátogatta az egykori jezsuita, majd piarista templomot és imádkozott az elődök sírjánál a templom kriptájában, majd a Szent Mihály-templom megtekintése után a plébánia vendége volt, ahol találkozott a BBTE két katolikus karának elöljáróival, valamint a gyulafehérvári főegyházmegye érsekével és kolozsvár-szamosújvári görögkatolikus egyházmegye püspökével.

(Nyitókép: Arturo Sosa Abascal/ Vákár István Facebook-oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?