Balázs József gyergyóalfalvi festőművész az egyik Mentor-díjas

Népszerű alfalvi festőművész, Balázs József rajtanár is átvette nemrégiben egyik díjazottként – további 2 erdélyi magyar társával, és további 6 romániai kollégája mellett – a MOL Románia 2017-es évi Mentor Díját. Május 9-től újból jelölni lehet kiváló tanárokat és edzőket a 8000 lejes pénzdíjjal járó elismerésre.

Gyergyóalfalu közel 30 képzőművésszel büszkélkedhet, és ez összefüggésbe hozható azzal, hogy a sajátos székely humorú, és szelídséggel megszólaló Balázs József, Gyergyószék közszereplőként is népszerű pedagógusa is generációk óta ott tanít. Mestereinek az alfalvi Sövér Eleket és a csíkszeredai Márton Árpádot tartja, tanítási módszere korántsem hagyományos.

Nem csupán „leadja a leckét”, és azt visszaköveteli, hanem több nézőpontból adja át generációról-generációra diákjainak – vallja a MOL Románia bemutató filmben megszólaló egyik volt diákja. A MOL Románia immár nyolc éve, a közösség jelöléséből évente olyan 10 díjazottat jutalmaz Mentor Díjjal, akik a mindennapi életben is rendkívülit nyújtanak, ezáltal ismerve el munkájuk kiemelkedő fontosságát. 

Idén is a Közösségért Alapítvány Kuratóriuma választotta ki a 2017. április-december között beérkezett 216 jelölésből a 10 díjazottat, melyek mindegyike 8 000 lej pénzjutalomban részesült, és átvette a Mentor Trófeát is a napokban tartott gálán.

A 2017. évi díjazottak: Balázs József, rajztanár (Gyergyóalfalu), Daniel Bănățeanu, evezőedző (Călărași),  Lenuța Basoc, fizikatanár (Ónfalva), Bákó Cătălin Becheru, úszóedző (Bukarest) Alin Larion, atlétika edző (Konstanca), Doina Ona, zongoratanár (Déva), Olivia Papa, hegedűtanár (Bukarest), Dan Podeanu, vívóedző (Krajova), Sebestyén Julianna, matematikatanár (Marosvásárhely) Veres László, cselgáncs edző (Kézdivásárhely). A díjazottakról készült rövidfilmek itt https://www.youtube.com/user/MOLRomaniaSocial/videos érhetők el.

Az alfalvi festő, grafikus Balázs Józsefről köztudott Gyergyóban, hogy a múlt rendszerben, midőn sokan fel se merték venni a székely ruhát, ő száz székely ruhás gyermekkel énekeltette el többek között a Rabszolgák kórusát. 1954-ben született Gyergyóalfaluban,1981-től állít ki Erdélyben, Magyarországon és külföldön is. 1987-ben végezte el tanulmányait a kolozsvári képzőművészeti főiskolán, és szülőfalujában dolgozik rajztanárként, eközben részt vett több alkotótábor munkájában. Aukciós házaknál közzétett névjegye szerint akvarellel, olajjal és pasztellal dolgozik, de használ sokszorosító grafikát és foglalkozik restaurálással is, és számos művét közgyűjtemény őrzi.

A mentorságról a MOL filmjében úgy vélekedik: csakis a mesterségre taníthatja meg a diákokat, onnantól csak felügyelheti fejlődését. Hasonlatával élve: a mentor úszni tanítja a mester a nyílt tengeren a tanítványt, és ismeri, hogy az hozzávehetőleg mire képes, „mennyire tud ő elúszni, és hol van az a sziget, amelyik az ő kincses szigete, ahol megkapja a saját kincseit, de ezt ő nem látja alulról, abból a szögből, ahol úszik”. De mivel a mentor horizontja magasabban van, mutatni tudja, hogy milyen irányban, „milyen csillag szerint” keresse az ő szigetét.

Balázs József magáról és művészetéről egyébként azt vallotta a 60. születésnapjára szervezett alfalvi ünnepségen: sohasem akart újítani a képzőművészetben, csupán azt csinálta, „amiről úgy érezte, hogy tőle ez telik”.

Már lehet jelölni a 2018-as Mentor Díjra

A díjátadó ünnepségen a szervezők – A Közösségért Alapítvány és a MOL Románia – meghirdették a Mentor Díj kilencedik kiírását. Amint az a Mentor Díj átadó gálán elhangzott: immár május 9-től kezdődően közel nyolc hónapon át folyamatosan lehet jelölni olyan tanárokat és edzőket, akik tehetséges fiatalokat fedeztek fel és segítették őket szakmai pályafutásuk elején. Az elmúlt nyolc év tapasztalata azt mutatja, hogy az időben összeállított jelölések részletesen bemutatják a mentornak a tanítványaik életében betöltött fontos szerepét – nyilatkozta az ünnepségen András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

Mint összefoglalta, a határidő előtti utolsó napokban beküldött jelölések gyakran a díjak és kitüntetések felsorolására korlátozódnak, ezért a kuratórium arra biztatjuk a jelölőket, hogy szánjanak elegendő időt a jelölések összeállítására, hogy megfelelőképpen részletezhessék a mentor szerepét a fiatalok életének és pályafutásának alakulásában.

A korábbi évekhez hasonlóan, a jelöléseket év végéig lehet benyújtani, a kiírásban található útmutató szerint. További részletek a pentrucomunitate.ro honlapon érhető el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?