Lendületet adnának a sepsiszentgyörgyi képtár korszerűsítésének

Sepsiszentgyörgyön évek óta nem látogatható a Gyárfás Jenő Képtár, amelyet felújítás miatt zártak be, de a munkálatokkal megbízott cég menet közben felmondta a szerződést.

Tamás Sándor, a háromszéki önkormányzat elnöke emlékeztetett, hogy öt éve átadták az épületet a művelődési minisztériumnak, amely megrendelte a munkát. A versenytárgyalást megnyerő medgyesi cég elvégezte a munka mintegy 85 százalékát, majd felmondta a szerződést. Tamás Sándor szerint a háromszéki önkormányzat vállalja, hogy saját költségvetéséből befejezi a képtár korszerűsítését, számításaik szerint még néhány hónapnyi munkára és 800 ezer lejre lenne ehhez szükség.
​Gondot jelent, hogy nem tudják elkezdeni a munkát, mert egy évbe telt, amíg a művelődési tárcától vissza tudták venni az épületet, viszont azt alig egyoldalas jegyzőkönyvvel adták vissza, amiből nem derül ki, hogy a tervezett beruházásból pontosan milyen munkákat végeztek el. Tamás Sándor szerint a szaktárca 1,4 millió lejt költött a képtár felújítására, a folytatáshoz a megyei tanácsnak megvan a pénze, de jogilag nem folytathatja a munkálatokat. Úgy döntöttek, egy szakcéget bíznak meg, hogy végezzen felmérést és állapítsa meg, hogy a képtár korszerűsítéséből mi készült el, és mit kell még megvalósítani.

A háromszéki önkormányzat alárendeltségébe tartozó Gyárfás Jenő Képtárban időközben nem szünetelt a belső munka, hiszen a szakemberek digitalizálták a képzőművészeti gyűjteményt, de több műtárggyal vettek részt több kiállításon is. Elképzelések szerint a sepsiszentgyörgyi képtár felújítását követően megfelel minden korszerű követelménynek, hogy helyt adhasson nagyszabású tárlatoknak.

Az épületén szerkezetmegerősítést végeztek, kicserélték a padlót és nyílászárókat, illetve felszerelik korszerű klímaberendezéssel, amely megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat biztosít a műalkotásoknak, lesznek továbbá korszerű világítási és biztonságtechnikai felszerelések is.

Kapcsolódók

Kimaradt?