„Megyeinfón” számol be háromszéki aktualitásokról Tamás Sándor

Rendszeres „megyeinfón” számol be ezentúl a háromszéki önkormányzat tevékenységéről Tamás Sándor.

A Kovászna megyei tanács elnöke magyarországi kormányinfó mintájára honosítja meg Háromszéken is az „megyeinfót”, amelyre ezentúl havonta a rendes tanácsüléseket követően kerül sor, és amelyen beszámolt egy hosszabb időszak tevékenységéről, tervekről, de elemzéseket és háttér-információkat is ígér.

„Azzal bíztak meg a háromszéki emberek, hogy fejlesztésekkel foglalkozzunk, de azzal is, hogy erősítsük Székelyföld kulturális, szellemi erőterét, amit mások gyengíteni szeretnének” , kezdte az első háromszéki „megyeinfót” szerdán délután Tamás Sándor a jelenlegi mandátumának 155. napján.

A háromszéki önkormányzat elnöke rámutatott, hogy jelenlegi mandátuma a technokrata kormány ideje alatt zajlott, amelyről az mondható el, hogy recentralizációt folytat. Emlékeztetett, hogy a kormány kedden fogadott el egy határozatot, amelyben az eddig megyei tanácsok felügyelete alá tartozó Mezőgazdasági Kamarákat a szakminisztérium alárendeltségébe utalta, azok a megyei Mezőgazdasági Igazgatóságokhoz fognak tartozni.

Hozzátette, hogy az elmúlt években hasonló módon központosították a pénzügyi igazgatóságot, az építkezési felügyelőséget, a fogyasztóvédelmet, az erdészeti igazgatóságot, a környezetvédelmi és fejlesztési ügynökségeket. „Ez nincs rendben, hiszen Európában a decentralizáció eredményeket hozott, nálunk pedig recentralizáció zajlik”, mondta Tamás Sándor.

Az eddigi mandátumáról a háromszéki tanácselnök kifejtette: az elmúlt időszakban befejezett munkák korábban indultak, így lezárták a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház korszerűsítését, amelyre idén 4,3 millió lejt költött a megyei tanács és csupán 1,5 milliót kaptak a kormánytól, a kórház saját költségvetéséből pedig 600 000 lejjel járult hozzá a munkálatok befejezéséhez.

Befejezték továbbá az Apáca és Nagyajta közti Olt hidat és átvétel előtt van a Kilyén – Uzon és Brassó megye határa közti 15 kilométeres útszakasz. Zajlik a Sepsiszentgyörgy – Illyefalva és Brassó megye határa közti 8,5 kilométeres út korszerűsítése, amelyre saját költségvetésből  7,3 millió lejt költenek.

Jön a turizmus éve

Az első megyeinfón Tamás Sándor bejelentette, hogy a jövő esztendő Kovászna megyében a „Turizmus éve” lesz. Elmondása szerint idén 100 000 turista fordult meg Háromszéken, ami tízszer több mint tíz évvel ezelőtt volt. Felmérések szerint a turisták 90 százaléka belföldi vendég és 10 százalék külföldi. A magyarországi turisták mindössze 5-7 százalékot tesz ki, ezért céljuk hogy a népszerűsítő kampányok során főként a hazai turistákat célozzák, de erősítsék a magyarországi turisták jelenlétét is.

Tamás Sándor rámutatott, hogy jelentős összeget kap a megye a költségvetés kiegészítésekor. Célirányos támogatásként 2,1 millió lej érkezik az iskolaalma programra, gyermekvédelemre és speciális oktatásra. 12 millió lejt ad a kormány a pedagógusok bérének kifizetésre, 281 000 lejt kap Gelence település egy országos kísérleti programban való részvételre, amelynek lényege, hogy az iskolai tej-kifli helyet meleg ebédet adjanak a diákoknak.

A megyeinfón kiderült az is, hogy a háromszéki önkormányzat bővíti a térfigyelő kamerák számát. Tamás Sándor szerint 2012 óta 11 községben 23 térfigyelő kamerát szereltek, idén ezeket bővítik Előpatakon, Árapatakon, Hetén, Torján és Zágonban.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?