Kövér László: az RMDSZ és MPP összefogásával az egységben a különbözőség valósul meg

Az RMDSZ és MPP összefogás lista sikerét szeretné segíteni a választási kampányban való jelenlétével Kövér László. A magyar országgyűlés elnöke erdélyi körútjának első állomásán, Sepsiszentgyörgyön vasárnap délután tartott sajtóbeszélgetésen kifejtette: az anyaország üzenetét hozva szeretne rávenni mindenkit, hogy tekintse fontos napnak december 11-ét és próbál minél több embert meggyőzni annak érdekében, hogy az RMDSZ és MPP összefogás listájáról minél többen jussanak be a bukaresti parlamentbe, ahol az erdélyi magyarság érdekeit képviseljék.

Kövér László rámutatott: a jelenlegi politikai helyzet más mint a korábbiak, és Magyarországról nézve is úgy tűnik igaz az amit az RMDSZ vezetői kijelentettek, hogy az erdélyi magyarság kilátásai és hangulata, a papíron lévő jogainak érvényesülése az elmúlt 26 évben nem voltak ilyen rosszak. Véleménye szerint, az RMDSZ és az MPP együtt kellő erővel tudja befolyásolni a bukaresti politikusok magyarsággal szembeni viszonyulását de a két ország közti kapcsolatok jobbra fordulását is.

Kövér László a sepsiszentgyörgyi sajtóbeszélgetésen leszögezte: semmit nem bánt meg vagy von vissza abból, amit valaha elmondott az erdélyi magyar politikával kapcsolatosan, nem tagadja meg, hogy továbbra is az MPP tiszteletbeli elnöke. Ugyanakkor a jelenlegi történelmi szituáció parancsolóan veti fel az együttműködés szükségességét. A magyar országgyűlés elnöke emlékeztetett, hogy néhány éve személyesen vállalt szerepet konfliktusos szituációkban, de úgy véli, nem kell megtagadnia amit annak idején képviselt viszont és az RMDSZ-nek sem kell megtagadnia semmit, viszont kölcsönösen közeledtek egymáshoz a megértésben, mindkét oldalon hiteles meggyőződéssel képviselik nemzetük érdekeit.

Kövér László üdvözölte az erdélyi magyar politikai szereplők közti párbeszédet, még akkor is, ha az együttműködés még nem teljes.  Megjegyezte, hogy az RMDSZ-en belül is történt olyan politikai elmozdulás és a múlt tanulságainak levonása, ami azt ígéri, hogy ezek után könnyeben meg tudják érteni egymást. „Nagy bajnak kellett ahhoz bekövetkeznie, hogy egy asztalhoz üljünk” – jelentette ki Kövér László, aki szerint baj van, de lehetőségek is vannak, amiket meg kell ragadni, ha azt akarják, hogy a következő 25 évben a magyar képviselet sikeresebb legyen, mint az elmúlt negyed évszázadban volt.

Közösen kell cselekedni

Az RMDSZ háromszéki elnöke, Tamás Sándor megköszönte, hogy Kövér László személyesen is szerepet vállalt a választási kampányban. Rámutatott, nehéz problémákkal állanak szembe, amiket meg kell oldani, de ez egyedül nem megy, közösen kell cselekedni. Tamás Sándor emlékeztetett, hogy Háromszékről indult a magyar összefogás az RMDSZ és az MPP között, mivel nemzeti ügyekben együtt lehet eredményt elérni, és együtt kell működni azokkal a magyarországi politikusokkal is akik nemzetben gondolkodnak.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád emlékeztetett, hogy nyolc éve Háromszéken volt a legnagyobb szembenállás és ma már eljutottak oda, hogy itt van a legnagyobb békesség a magyar politikai szervezetek között. Rámutatott: fontos, hogy az összefogást nem külső kényszer hanem közös akarat határozza meg. Az vezérelte a mostani összefogást is, hogy legyen erős parlamenti képviselet és úgy változzon meg, hogy mindenki fel tudjon sorakozni mögéje, azok is akik eltávolodtak.

Minden pártnak együtt kellene működnie

A Magyar Polgári Párt jövőjét illető újságírói kérdésre válaszolva Kövér László, az MPP tiszteletbeli elnöke rámutatott: a pártnak soha nem volt ambíciója, hogy az RMDSZ-t letolja az erdélyi magyar képviselet színpadáról. Világos volt mindenki számára, hogy a választásokon rivalizálva maximum azt a rossz eredményt érhetik el, hogy egyik párt sem jut be a bukaresti parlamentbe. Hozzátette: az eredetileg kitűzött célt érték el azáltal, hogy az RMDSZ tárgyalóasztalhoz hívta az MPP-t és korrekt megállapodást kötött vele, demonstrálva, hogy nem kívánja elnyomni és figyelmen kívül hagyni azokat a véleményeket, amelyek nem egyeznek a szövetség hivatalos álláspontjával, hanem saját keretein belül megengedi a vitát.

Kövér László szerint az MPP identitása nincs fenyegetve, hanem betöltötte hivatását, még ha ezt eredetileg másként is képzelték el. Most jó esély van arra, hogy két MPP-s politikus hangot adjon a polgári párt véleményének úgy, hogy a bukaresti magyar érdek-képviselet is egységes maradjon a román politikai elittel folytatott vitákban. „Az egység a különbözőségben valósul meg. Ez volt az RMDSZ eredeti célkitűzése, amelyhez most visszatér”, mutatott rá a magyar Országgyűlés elnöke.

Kövér László az Erdélyi Magyar Néppártra (EMNP) utalva kifejtette: tévednek, ha azt gondolják, hogy ők az RMDSZ-t támogatják. Valójában céljuk az erdélyi magyarság minél erősebb és hatékonyabb képviseletének megvalósítása. Megpróbálják az RMDSZ-t pályamódosításra késztetni, mondta Kövér László, aki szerint rossz az EMNP megközelítése, ha az RMDSZ-t tartja a probléma forrásának. A hatékony képviselet kell legyen a fókuszban, és ez ügyben az RMDSZ nem megkerülhető, szögezte le a magyar Országgyűlés elnöke. „Kezdetben volt az RMDSZ, majd lett az RMDSZ és az MPP. Ekkor a polgári párt tisztességes eredményt ért el. Utána jött az EMNP, de ezt a választók már nem akarták és bírták követni”, nyilatkozta Kövér László, aki szerint önvizsgálatot kellene tartania annak, aki nem tartja elégségesnek, hogy az RMDSZ-ben pályamódosítást értek el. Hozzátette: szeretné, ha a következő választásokon minden mérvadó erdélyi  magyar politikai szereplő részt tudna venni az együttműködésben, így az EMNP és az SZNT is.

A sepsiszentgyörgyi sajtóbeszélgetés végén Tamás Sándor kifejtette: a december 11-i választásokon azt szeretnék, hogy egyetlen román pártnak se legyen 45 százalékosnál nagyobb támogatottsága, és az RMDSZ-nek legyen 7 százaléka.

Kapcsolódók

Kimaradt?