Világhírű kortárs táncegyüttesek lépnek fel Kolozsváron

Hétfőn kezdődik a 3. STEPS Nemzetközi Kortárs Táncfesztivál Kolozsváron. Apokalipszist, identitáskeresést, a Közel-Kelet és Európa találkozását táncolják el többek között a világhírű együttesek.

A fesztivál rendhagyó előadással kezdődik: vasárnap este a Iulius Mall bevásárlóközpontban lép fel a kolozsvári Jump In Dance Company. Újraegyesítés (Reconnecting) című előadásuk nem csak a színház határait lépi át, hanem a nézők határait, elszigetelődését is igyekszik eltörölni, tudtuk meg a szervezők közleményéből.A november 7-e és 10-e között zajló rendezvény a továbbiakban a nemzetközi táncművészet két kiemelkedő, többszörösen díjazott társulatát, a magyarországi Budapest Táncszínházat és az izraeli Kamea Dance Companyt látja vendégül.

A kortárs táncegyüttesek egyik elitalakulata, a technikai tökéletességéről ismert izraeli Kamea Dance Company koreográfiai koncepció tekintetében két egészen különböző előadással lép fel a Kolozsvári Magyar Operában november 7-én és 8-án.

Sohaország (Neverland) című előadásuk, amely november 7-én, hétfőn este 8 órától látható, a társulat egyik legsikeresebb produkciója. Tamir Ginz művészeti igazgató elgondolása nyomán az apokalipszis utáni világ tárul fel előttünk, amelyben a rombolás veszi át az uralmat a ráció fölött.

Másnap este 8-kor a Galili & Ginz elnevezésű projekttel tér vissza a Kamea a Kolozsvári Magyar Opera színpadára, a két rövidebb előadás Itzik Galili és Tamir Ginz koreográfusok nevéhez fűződik. Az első, Dolgok, amelyeket nem mondtam el senkinek (Things I Told Nobody) című előadás Itzik Galili munkáját dicséri, akinek valamennyi koreográfiájában fellelhető az iróniával és humorral telített romantika. A második rész – Vörös ég (Red Sky) – Tamir Ginz egyik kedvelt témáját, az identitás és a területhódítás miatt folytatott nemzetek közötti harcot állítja a figyelem középpontjába.

A fesztivál harmadik napján, szerdán este 8 órától tekinthető meg a magyarországi Depo Táncstúdió és a Budapest Táncszínház Balance című produkciója (koreográfus: Sághy Alexandra) a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem stúdiótermében (Tordai út 4. szám). Az előadás az egyensúly és az egyensúlyvesztés, a jó és a rossz erők, a jin és a jang ősi ellentétpárjai körül kering, vagyis azokat a kettősségeket helyezi előtérbe, amelyek a létezés alapját képezik.

Földi Béla 1991-ben hozta létre saját együttesét, a Budapest Táncszínházat, amely mind a mai napig Magyarország egyik vezető modern táncegyüttese. Kitüntetéseik lajstroma rendkívül gazdag – 1999-ben például elnyerték az egyik legrangosabb szakmai kitüntetést, az Europ’PAS díjat, majd öt évvel később közönségdíjat kaptak a Nemzeti Táncszínház táncfesztiválján –, több neves koreográfussal dolgoztak együtt és a legnagyobb fesztiválokra kaptak meghívást.

Mur mur de la Méditerranée/Bolero című előadásukat november 10-én, csütörtökön este 8 órától játsszák a Kolozsvári Magyar Operában. A művészi koncepció kiválóan egyesíti a két kultúrát, amely Raza Hammadi koreográfusra hatott élete folyamán: egyrészt Tunéziában született, viszont táncosként és koreográfusként Európában fejlesztette képességeit. Az eltérő ritmust és stílust a színgazdagság és lendületesség hatja át, egyszersmind az előadás a modern tánc minden mesterének is tisztelettel adózik „a végkimerülésig szóló koreográfiában”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?