Lengyel grafikus kapta a Székelyföldi Grafikai Biennále fődíját

Kamil Kocurek lengyel grafikus nyerte el a negyedik alkalommal megrendezett Székelyföldi Grafikai Biennále fődíját - közölte az MTI-hez eljuttatott közleményében a Kovászna megyei önkormányzat. A kétezer eurós (620 ezer forint) díjat szerda este adták át Sepsiszentgyörgyön a biennále megnyitója utáni gálán.

A lengyel művész a Szoba1 rézkarc, hidegtű, foltmaratás, mezzotinto, vegyes technikát alkalmazó alkotásával érdemelte ki az elismerést. A gálán több - egyenként ezer euró (310 ezer forint) értékű - díjat is átadtak. Maros megye Nagy Pál-díját a kanadai Zenon Burdy, Hargita megye Nagy Imre-díját a lengyel Karol Pomykala, Kovászna megye Plugor Sándor-díját pedig a tajvani származású Chang Yuya kapta.

A Székelyföldi Grafikai Biennáléra 41 országból, 507 képzőművész nevezett be összesen 1238 alkotással. A beküldött munkák közül 312 katalógusban is megjelent. A tárlat szerda esti megnyitóján Siklodi Zsolt, a szemle kurátora elmondta: idén az alkotókra bízták, hogy a művek kidolgozásában és kivitelezésében hagyományos vagy modern technikát, netán azok ötvözését választják, a beküldött alkotásokat pedig egyetlen kategóriába, a nyomtatott grafika csoportjába sorolták.

„A biennále kérdésfelvetése nyitott: Mi is a grafika? Sokszorosítási eljárás vagy összetett kommunikációs eszköz, sajátos képalkotási módozat vagy csupán illusztráció, dokumentum vagy életérzés-lenyomat? A Székelyföldi Grafikai Biennále választási lehetőségeket kínált és vizuális választ várt a felvetett meghatározásokra" - idézte a kurátort a közlemény.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke szerint a biennále is példázza a régió vezetőinek a törekvését, hogy szellemi gyarapodást biztosítsanak, és modern, intelligens formát adjanak Székelyföldnek. A Székelyföldi Grafikai Biennále kiállítása november 13-ig nézhető meg a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban.

Kapcsolódók

Kimaradt?