Szakralitás-ékszerek és invenciók a Gyergyószárhegyi Szeptemberi Művésztelepről

Tizenöt képzőművész változatos technikával közelít bennünket a szakralitás tematikához annak a képzőművészeti alkotótábornak a végeredményeként, amelyet október 14-ig lehet megtekinteni Gyergyószárhegyen. Az itt 42 éve nemzetközi művésztelepet üzemeltető művelődési központ ugyanis Márton Áron püspök születésének 120. évfordulójára nyitott tárlatot a nagyközség Cika-termében – melyet közelebbről számos városban bemutatnak.

Meghívásos alapon érkező művészek alkottak a Szeptemberi Művésztelep névvel szervezett alkotótáborban Gyergyószárhegyen. A Hargita Megye Tanácsa által fenntartott Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központnak az egyik idei rendezvénye – a Márton Áron püspök személyes képzőművészeti gyűjteményéből, illetve levéltári anyagokból álló tárlat mellett –, amelyet a jubileumi évben iktattak programba. A táborba invitálás szakmai szempontjairól a szervezőtől érdeklődtünk.

„Engem az érdekelt, hogy fiatalok és idősebb alkotók is legyenek a táborban, a képzőművészet különböző művészeti ágazataiból legyen képviselő, nők és férfiak is” – mondta megkeresésünkre Ferencz Zoltán, a központ művészeti vezetője. Mint kifejtette, olyan alkotókat hívott meg, akiket eddigi munkáik alapján úgy ítélt meg, hogy képesek szakralitás témában kortárs művészeti alkotást létrehozni, nagyjából ugyanazon a színvonalon.

A kiállítás számos interaktivitásra sarkalló műtárgyat is tartalmaz, például a Csapda címet viselő „koponyába” (Szigeti Gábor Csongor alkotása) bárki bemászhat, majd odabenn elcsöndesülve gondolkodhat el azon: és most ki hogyan?De izgalmas és elgondolkodtató az ékszerkészítési technikák állatkoponyával ötvözése, a ledekkel átvilágított márványlap és sok más műalkotás, mely a szakrális érzékelés különböző szintjeire vezetik a befogadót. 

A tárlatot Ferencz Zoltán személyes tárlatvezetéssel kínálja a Gyergyószárhegyre látogatóknak (bejelentkezni a 0725-099692-es telefonszámon lehet), de elmondása szerint közelebbről valószínűleg Csíkszeredában is, de Marosvásárhelyen, Bukarestben, Budapesten, Békéscsabán, Miskolcon, majd Nyíregyházán, Pécsett stb. is megtekinthető lesz a kiállítás.

A kiállítók: Lestyán Csaba (RO), Orosz Annabella (RO), Gerber Pál (HU), Szepessy Béla (HU), Kis-Tóth Zalán (HU), Antal Malvina (HU), Siklódy Ferenc (RO), Szigeti Gábor Csongor (HU),Török Réka (RO), Szakács Zsuzsánna (HU), Izsák Előd (RO), Ferencz Zoltán (RO), Vinczeffy László (RO), Éltes Barna (RO), Gergely Zoltán (RO).

A művészeti vezető szerint „nagyon jó nevű” képzőművészeket sikerült összegyűjteni a táborba, így „egy nagyon jelentős anyag” állt össze, amely nemzetközi szinten is bárhol megállja a helyét. A kiállításról készült felvételek a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ Facebook-oldalán tekinthetőek meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?