Régizenei előjáték – Csíkszeredában és Bukarestben

A Codex együttes tartott zenei előjátékot a hét végén a közelgő Csíkszeredai Régizene Fesztiválhoz, előbb Csíkszeredában, majd Bukarestben a híres Madrigál kórussal is. Az esemény csíkszeredai színhelyén a szél is belemuzsikált a minikoncertbe. Megmutatjuk, hogyan.

Kóstolót kínált a hivatalosan csütörtökön rajtoló Csíkszeredai Régizene fesztivál a hétvégén Csíkszeredában és Bukarestben. A Hargita Megye Tanácsa által támogatott népszerűsítő események felvillantották, miben dúskálhatunk Csíkszeredában csütörtöktől.

A két esemény a Hargita megyei tanács Régizene Fesztivál népszerűsítése című projektje keretében zajlott – magyarázta a Maszolnak Ferencz Angéla, a Régizene Fesztivál menedzsre. Mint mondta, az ötéves futamidejű projekben a Hargita Megyei Kulturális Központ idén szabadtéri koncertet tervezett. A Bakfark Bálint szerzeményeiből összeállított csíki minikoncertet Bukarestben követte egy Fesztivál-felállásban kiegészült fellépés is.

Ferencz Angéla elmondta: a bukaresti koncertek is immár hagyománya a Csíkszeredai Régizene Fesztiválnak, és nagyon jó a kapcsolat a román szakmával, s a bukaresti, hasonló fesztivállal is. A bukaresti beharangozó koncertek, a koncepció szerint, turisztikai serkentő erővel is hatnak: a Csíkszeredai Régizene Fesztiválra hangolják a bukaresti szakmét, illetve a központi sajtó révén Székelyföld régizenei eseménye a térség kulturális turisztikai kínálatára is felhívja a figyelmet - emelte ki a menedzser.

Megtépázta a szél a kottákat

Hangolóként idén előbb a Mikó-vár előtt hallhatták a csíkszeredaiak, hogy mit kínál számukra a zenei rendezvénysorozat dúskálhatnak gyakorlatilag már hétfőtől – a Fesztiválhoz kapcsolódva nyilvános eseményekben is gazdag Régizenei Nyári Egyetem idején is.

A Brassóban éppen 20 éve megalakult Codex együttes félórás szabadtéri koncertjét a harcos kedvű csíki szél is átkoreografálta. Nem csak a hangfelvételbe recsegett bele, de elkaszálta Filip Ignác kottatartóját is. Mutatjuk, hogyan: 

A csapat széllel küzdve mutatott be kora népszerű lantművésze, Bakfark Bálint műveiből. A Fesztivál gyakorlata szerint ezúttal se használtak hangosítást: mint megtudtuk, a historikus hangszerek, a korabeli rekonstruált hangszerek hangzása sokkal lágyabb – mivel például a húrjaik sem fémmel bevont bélhúrok, hanem legtöbb esetben csupán állati bélből készültek.

A Vártéren üldögélő közönség körében érdeklődve kiderült: senki sem véletlenül járt erre, hanem a Fesztivál törzsvendége. A közönség körében a Hargita Megyei Kulturális Központ munkatársai a rendezvényre kiadott zsebnaptárokat osztottak szét meghívóként.

Szombaton Bukarestben Kónya István budapesti lantművésszel és a Madrigál Kamarakórussal közösen lépett fel a Codex együttes – ugyanabban a felállásban, ahogyan a Fesztivál zárókoncertjeként július 17-én, vasárnap 19:15-től hallgathatjuk majd őket a Mikó-várban. A mintegy negyvenfős kamarakórussal nem első ízben zenél együtt a Codex: tavaly már kipróbálták az összhangot Bukarestben.

Kötelez a rang

Filip Ignác művészeti vezetőt, furulya- és fuvolaművészt - aki maga is Codex-alapító -, arról faggattuk, mire kötelezi a Csíkszeredai Régizene Fesztivált a rang: legnagyobb- és legszínvonalasabbnak lenni.

„Azontúl, hogy van egy költségvetés, amit úgy kell kigazdálkodni, hogy beleférjenek az igazán nagy koncertek is, az alapvető felfogás az, hogy mindig hívjunk meg világhírű együttest, a hazaiakat pártoljuk, és egy szakmai fórum is tud lenni ez a fesztivál” – magyarázta a művészeti vezető.  Elmondta: fontos, hogy a rendezvény négy-öt nap alatt találkozók vannak, az együttesek együtt laknak, együtt esznek általában, és ez is egy szempont, hogy nem csak koncert előtt érkeznek, és mennek is utána tovább, hanem lehet maradni, beszélgetni, így ismeretségek köttetnek és információkat is tudnak cserélni külföldiekkel-belföldiekkel.

Bővülő erdélyi vonatkozások

A Fesztivál központjában idén a német zene áll. „Tanzen und spingen, singen und klingen” a mottó, amit úgy fordítottak le le: „Táncolva ugrálni, dalolva zengeni”. A csíkszeredai rendezvénysorozat kínálatáról hétfő délelőtt sajtótájékoztatón beszélnek a szervezők. Megtudtuk: a július 10-i, vasárnapi Nyári Egyetemi nyitónapra egy különleges plusz program iktatódott be.  16 órától Hanke Katalin Erdélyi szász kántor-zeneszerzők a XVIII. századból: Johann Sartorius, apa és fia címmel tartott nyitott szakmai előadást a Márton Áron Főgimnázium dísztermében.

Hétfőn, július 11-én, ugyancsak 16 órától a spanyol Carlos Cerrada Cuesta előadását lehet ugyanitt meghallgatni, melynek címe: Mérföldkövek a klarinét történetében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?