Fürdőkádbeli erotikáról is szól idén a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Nyolc országból érkező meghívottakkal várja koncertjeire július 14-17. között közönségét a Csíkszeredai Régizene Fesztivál. A fő meghívott az osztrák Unicorn együttes, mely kendőzetlen német reneszánszot hoz el a székelyföldi rendezvényre – de itt lesz a hírneves bukaresti Madrigál Kamarakórus is.

Énekek szerelemről és szenvedélyről – ez a címe az osztrák Unicorn együttes műsorának, az idén július 14-én kezdődő Csíkszeredai Régizene Fesztivál nyitányán. Műsoruk  középpontjában Oswald von Wolkenstein költő, zeneszerző erotikus tartalmú, többszólamú kompozíciói állnak, akinek – amint a rendezvény honlapjának (www.regizene.ro) ajánlója is alátámasztja: „erotikája sokrétű, részben bújtatott: nejével a fürdőkádban folytatott, gyermekded játszadozását közönséges, obszcén, egyértelmű kifejezésekkel írja le; szóalkotásai gyakran eredetiek (például egy női száj leírása); a szerelmi játékokat pedig mint vadászjelenetet vagy mint egy hajó manővereit ábrázolja.”

Ha mindezt egybevetjük azzal, hogy a Régizene Fesztivál fő helyszínéül szolgáló Mikó-várban a Csontváry-kiállítás is nyitva lesz még, talán kellően izgalmas programnak mutatkozik a július dereka Csíkszeredában.

Az Unicorn együttes művészete központjában egyébként a hiteles hangszerelés és a historikusan dokumentált rögtönzés áll – a világhírű együttes tehát úgy teszi emberközelivé a reneszánsz zenét, hogy a hitelesség mellett spontán is mer lenni. Az együttest Michael Posch alapította 1991-ben. A neves furulyaművész, aki a bécsi Clemencic Consort régizenei projektjeiben alkotott együtt Kobzos Kiss Tamással, a Fesztivál nyitányán a tavaly elhunyt magyar zenésztárs emlékének is adózik muzsikájával, csatlakozva az In memoriam koncerten fellépőkhöz.

Ilyen rajtkínálatot tartogat a Csíkszeredai Régizene Fesztivál – amely egyben Románia legrégebbi és legnagyobb régizenei fesztiválja is. Ez azt jelenti: ez az a fesztivál Romániában, ahol a legtöbb világhírű együttes megfordul egyazon kiadáson. 1980-tól számítják a létrejöttét, és, mint közismert, 1986-1990 között be volt tiltva.

A rendezvényt a Hargita Megyei Kulturális Központ (HMKK) élteti és szervezi, 2008-tól pedig dr. Filip Ignác Csaba művészeti vezetésével minden kiadást valamelyik zenei iránynak, vagy az utóbbi években egy-egy nemzeti tematizálásnak szentelik. Idén a német zene a téma, és a „Tanzen und spingen, singen und klingen” a rendezvény mottója, amit így ültettek át magyarra a szervezők: „Táncolva ugrálni, dalolva zengeni”.

A német régizenének erdélyi vonalon is van egy erőteljes jelenléte a szászok révén – mutatott rá a HMKK közleményében a művészeti tanácsadó. Mint jelezte: olyan szintű barokk zenét írtak Erdélyben a német zeneszerzők, mint akár Németországban, vagy Nyugaton – így a program egyik különlegessége, hogy lesznek ilyen koncertek is, amelyek az erdélyi szász zenére van beállítva. Péntek este hallgatható például a Barokk Fesztivál Zenekarnak és a Barokk Fesztivál Kórusnak a közös hangversenye, ahol német zene Erdélyből és Németországból – barokk zene lesz műsoron, egy koprodukció eredményeként. Ugyanis Ulrike Titze koncertmester, aki több éve a fesztiválzenekar szakmai vezetője és Steffen Schlandt, a brassói Fekete Templom orgonistájával közösen lépik fel, aki a helyi vonatkozású szász műveket hozza el Csíkszeredába.

Premier: historikus klarinét

„Minden évben próbáltunk olyan hangszert elhozni, amely különlegesség számba megy, főleg Csíkszeredában. Most eljutottunk a historikus klarinéthoz: ilyen hangszer még nem szólalt meg eddig a Fesztiválon. A francia Le Baroque Nomad együttes egyik tagja játszik rajta, és innen jött az ötlet, hogy hívjuk meg tanítani is” – emelte ki premierként dr. Filip Ignác Csaba. Mint mondta, nagyon sok diák tanul klarinéton az országban, és a szervezők most abban reménykednek, sokan jönnek majd el Csíkszeredába meghallgatni a különleges hangzású historikus klarinétot, és aki megnézi, idővel talán ő is egy ilyen fajta muzsikálás felé hajlik.

 Az immár végleges program a www.regizene.ro oldalon konzultálható.

„Direkt érkező érzések”

Érdemes megjegyezni, hogy mind a késő esti koncertek, mind pedig a várudvari koncertek is elektromos hangosítás nélkül zajlanak. Ezért ezek idejére gyerekfoglalkozásokat biztosítanak a szervezők a kicsikkel érkező hallgatóságnak.

„Jó döntésnek bizonyult, hogy pár éve kivontuk a hangosítást a Régizene Fesztivál koncertjeiről, mert másképpen szólal meg a zene, amikor direkt kapja a hallgató, nem pedig a hangfalakon keresztül. Közvetlenebb tud lenni, direktebben jönnek az érzések is, amiket közvetít.” – mondta Filip Ignác Csaba.

Reneszánsz „gyereknap” és kihelyezett koncertek

Nagy sikert aratott előző kiadások során a gyerekeknek szánt foglalkozás – ez idén szombaton, július 16-án lesz. Gyakorlatilag a gyermekeké lesz a vár, ahol idén is lesz Tálentum játszóház, Arany Griff-rend és Lóci-színpad bábszínház Lázár Attilával, és reneszánsz játékokat lehet kipróbálni. Ez a nap igazi maratonként zajlik: délután 5-től este 9-ig, majd este 10-től újabb koncertek követik egymást. A Régizene Fesztivál támogatóinak köszönhetően minden koncertre, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál teljes idején ingyenes a belépés.

Vasárnap, július 17-én hagyományosan kihelyezett koncertek is lesznek Hargita megye területén: a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatalban, Gyergyószárhegyen az Il Festino belgiumi együttes, Csíkszeredában pedig a Mikó-várban 6 órától a Musica Profana koncertezik.

Szenzáció: Bakfark Bálinttal „kombinált” Madrigál kórus

Vasárnap 7 órától nagymérvű produkció kap helyet a Mikó-várban: a szervezők meghívták a világhírű bukaresti Madrigál Kamaraórust. Románia legismertebb, 1963-ban alapított hivatásos kórusa több mint 4100 alkalommal lépett fel eddig a világ számos helyszínén, így fokozatosan az ország szellemi védjegyévé vált. 2014 óta, a kórus megalapítója emlékének tiszteletére a Madrigal – Marin Constantin Nemzeti Kamarakórus nevet viseli.

A Fesztiválon a csíkszeredai Codex régizene együttessel és a budapesti Kónya Istvánnal közösen a brassói származású, reneszánsz lantművészre, Bakfark Bálintra emlékeznek, halálának 440. évfordulóján. „Bakfark Bálint, aki zeneszerző is volt, mai szóhasználattal élve egy igazi „sztár” volt, mert a korabeli főrendiek kegyét élvezte, sokfelé muzsikált.” – fedte fel Filip Ignác Csaba. Ezúttal madrigálok Bakfark által lantra átírt változatait és eredeti variációit, de többek között a fesztivál mottóját adó Hassler-madrigált, a „Tanzen und spingen”-t is előadják.

A fesztiválzáró estét mindenki számára nyitott reneszánsz táncház zárja, melyen a reneszánsz táncok közül ki-ki megtanulhat kedvére való motívumokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?