Magyar filmek a nagyszebeni ESTE filmfesztiválon

Csütörtökön kezdődik az ESTE Film Fesztivál Nagyszebenben. A rendezvény szervezői célul tűzték ki, hogy nemzetközi díjnyertes európai filmeket mutassanak be, köztük a legfrissebb magyar alkotásokat is.

A fesztivál kiemelt szekcióban mutatja be a legfrissebb magyar filmeket, IN FRAME – Magyar filmek címmel. Az utóbbi években egyre több olyan magyar film kerül mozikba, amelyek a magyar filmművészet legerősebb hagyományát jelentő szerzői filmek vonalát képviselik. A filmek nemzetközi sikerei is azt bizonyítják, hogy ezek a szerzői művészfilmek bátran megállják a helyüket a világ bármely pontján megrendezett nemzetközi megmérettetésen. Ezekből kerül bemutatásra egy kis válogatás a szebeni közönségnek, folytatva a Szebeni Magyar Filmnapok azon hagyományát, hogy az európai filmek kedvelőihez jussanak el a magyar alkotások.

A fesztivál partnerei: Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet, Magyar Nemzeti Filmalap – Magyar Filmunió, HÍD Egyesület - Nagyszebeni Magyar Kulturális Központ.

Íme az IN FRAME – magyar filmek programja:

 

 • Csütörtök, 2016. március 24.

21:00 – St. Andrews Scottish Pub (Avram Iancu utca, 11. sz.)

In Frame, magyar filmek – KISJÁTÉFILMEK, a Magyar Média Mecenatúra programban támogatott alkotások és Nemes Jeles László alkotói rövidfilmek, (EN-RO). A belépés díjtalan

 

• Péntek, 2016. március 25.

18:00 – Habitus Könyvesbolt (Kispiac tér, 4. sz.)

KÉT SZÉKELY, rendező: Lukács Csaba, Marossy Géza, 2014, 57 perc, dokumentumfilm, (EN). A vetítést beszélgetés követi (Q&A), amelyen Lukács Csaba rendező lesz jelen. A belépés díjtalan

 

• Szombat, 2016. március 26.

20:00 – Lucian Blaga Egyetem Aula Magna terme (L. Blaga utca, 4A. sz.)

SAUL FIA / SON of SAUL, rendező: Nemes Jeles László, 2015, 107 perc, (RO). Különleges vetítés

 

• Vasárnap, 2016. március 27.

15:00 – Habitus Könyvesbolt (Kispiac tér, 4. sz.)

A TORINÓI LÓ / THE TURIN HORSE, rendező: Tarr Béla, 2011, 149 perc, (RO).

Kimaradt?