Ünnep Nagyszebenben: 10 éves a Magyar Kulturális Központ

Tíz évvel ezelőtt, 2006. március 11-én avatták Nagyszebenben a Kulturális Központot, amely jelenleg a Nagyszebeni Református Egyházközség Sörház utcai ingatlanában, a második emeleten működik. 10 év alatt a nagyszebeni HÍD Egyesület számtalan kulturális eseményt szervezett meg a térségben és 2016-ban, a tízedik születésnap megünneplésére is három eseményt kínál a nagyszebeni közönségnek.

Íme a program:

2016. március 11., péntek

16,00 - Kiállítás megnyitó a Tanács Toronyban: Képek Oltszakadátról

Kovács László Attila és Ádám Gyula közös, Képek Oltszakadátról című fotókiállításának megnyitójára kerül sor a Tanács Toronyban. A kiállítást Serfőző Levente, a HÍD Egyesület elnöke és Louis Guermond helyi fotó-kritikus nyitják meg, a művészek jelenlétében. A kiállítás anyaga a fotótáborokban készült. A nyomtatásban Kovászna Megye Tanácsa segített 2014-ben, amikor az oltszakadáti közösséget meghívták a Budapesti Polgárok Házába és a kiállítás is része volt a bemutatkozásnak. Azóta több magyarországi helyszín fogadta a tárlatot, most kerültek haza és a nagyszebeni kiállítást a sepsiszentgyörgyi követi, majd Csíkszeredában és más erdélyi városokban is be fogják mutatni.

17,00 - Ifjúsági filmvetítés a Habitusban: Tüskevár, Balogh György filmje

A Tüskevár egy ismert ifjúsági regény Fekete István tollából. A nevelő szándékú történet két nyolcadikos fiú nyári vakációját írja le a Kis-Balaton környéki nádasban. A regény egyike volt Magyarország 12 legnépszerűbb könyvének a 2005-ös A Nagy Könyv szavazáson. 2011-ben Balogh György rendező és Gulyás Ákos operatőr elkészítették az 1966-os filmsorozat remake-jét. Az ifjúsági játékfilm hossza 99 perc, román felirattal vetítik.

Rendező: Balogh György, ĺró: Fekete István, Operatőr: Gulyás Ákos, Producer: Ferenczy Gábor, Szereplők: Nagy Marcell, Péntek Bálint, Kovács Lajos, Détár Enikő, Rékasi Károly, Haumann Péter, Eperjes Károly, Molnár Piroska.

Kevés olyan legendája van a magyar filmnek, amit generációktól, vallási, politikai, vagy kulturális beállítódástól függetlenül bárki szívesen emleget. Aki olvasta legalább egyszer is (van, akik többször is) a Fekete István regényét, de főleg, amióta láttuk, hogy az öreg Matula hogyan okítja a két pesti srácot az élet nagy igazságaira és a természet feltétlen tiszteletére és szeretetére, azóta mindannyian egy kicsit másként nézünk egy fára, egy madárra vagy akár egy tányér halászlére. A Tüskevár, könyv és film egyaránt sokunk életét gyökeresen megváltoztatta.

19,00 - Színházi előadás a Kulturális Központban: Blénessy Enikő: 7

A Sörház utcai Kulturális Központban, pontosabban a jelenlegi Kis Színház (Teatrul Mic) előadó termében,  Blénessy Enikő színművésznő „7” című színházi előadását lehet megtekinteni.

„ Gyermekkorom óta elvarázsol az emberi természet sokszínűsége. Minden jónak vagy rossznak ítélt cselekedet mögött keresem az okot, próbálom megérteni a szavakkal burkolt valós gondolatot, az ember legmélyebb, legrejtettebb lényegét, azt a pontját, ami őt igazából mozgásba lendíti.

Foglalkoztat az is, miért nem érzem én magamat bűnösnek, csupán egy dologban – akkor, amikor nem tudok örvendeni annak a napnak, ami épp megadatott nekem, bűntudat marcangol. Hogyan lehet, kell, szabad, JÓ élni? Egyházi és világi, személyes megfogalmazásokat kerestem. Válaszokat kérdésekre. Lassan körvonalazódott bennem egy előadás: egy angyal közénk jön. Egy kávézóban szembesül napjaink embertípusaival. Mindegyik egy-egy főbűn megtestesítője, áldozata. Vagy talán nem is létezik hét főbűn, minden rossz, hiány, ami napjaink emberét sújtja visszavezethető egy hatalmas tévedésre? Talán a nézőkkel együtt válaszokat találunk, ha csak pillanatokra is, talán kívülről szemlélve magunkat sikerül megmosolyogni, egy rövid óráig, gyarlóságainkat.

És az angyalokkal mi történik? Nagymamám sokszor mondta nekem: „Beléd bújt a kisördög!” Mit volt mit tennem, megembereltem magam, átbucskáztam háromszor a fejemen, és úgy döntöttem angyalbőrbe bújok. Remélem sikerül ez alkalommal is" – vallja az előadásáról Blénessy Enikő.

A művésznő Gyergyószentmiklóson született, a Kolozsvári Színművészeti Egyetem hallgatója volt, 2002-ben végzett. 1995-től játszik, többek között a Nagyszebeni Radu Stanca Színház német tagozatán.

Kimaradt?