Megnyitotta verskapuját Erdély legnagyobb könyves rendezvénye Marosvásárhelyen

Az idén is csütörtökön kezdődött, mint minden alkalommal az utóbbi 21 év alatt, ám nem zár be szombaton, ahogy eddig, hanem vasárnapig tart nyitva a 21. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár. A megnyitót a vásárnak otthont adó Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előtti téren tartották, amelynek bejáratához több panelt is felszereltek, hogy diákok, felnőtt olvasók, kedvenc versidézeteiket, a könyvvel, olvasással kapcsolatos gondolataikat egy-egy cédulára írják és oda kitűzzék.

Nincs napi kapcsolat a Budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum és Marosvásárhely, a marosvásárhelyi kulturális intézmények között, – ezért is fontos, hogy a magyar irodalom letéteményese most itt tartózkodik a könyvvásáron, saját standon mutatja be kiadványait, népszerűsíti tevékenységét – hangzott el a megnyitón, ahol Gulyás Gabriella, az irodalmi múzeum alelnöke ismertette az általa képviselt intézmény múltját és jelenét, fő tevékenységét, annak céljait. 2012 óta ugyanis a marosvásárhelyi könyvvásár szervezői jelentős személyiségeket kérnek fel, vállalják a vásár szellemi patrónusának a szerepét. A Látó és a Székelyföld folyóiratok szerkesztőségeit követően ezt a megbízatást az idén a Budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum látja el.

A megnyitón a vásárt támogató intézmények képviselői: Szabó Árpád és Peti András, a Maros megyei önkormányzat alelnöke, illetve Marosvásárhely alpolgármestere is köszöntötte az esemény szervezőit és résztvevőit, hangsúlyozva az anyanyelvű kultúra fontosságát, a könyves szemle jelentőségét. A megnyitót követő rövid idő alatt már megtelt az előcsarnok, a standok előtt sokan nézelődtek, forgatták az új kiadványokat, illetve az érdekesnek tűnő köteteket. Ahogy Káli Király István elmondta, 44 standot rendeztek be, ennél több már nem fér, több jelentkezőt is visszautasítottak helyhiány miatt.

Sok kiadó erre az időszakra időzítette legújabb kiadványainak megjelentetését és a szerzőt is meghívta, hogy könyvbemutatóján jelen legyen, illetve, hogy a stand előtt ülve dedikáljon. Például a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Standjánál Tompa Andrea dedikálta Fejtől s lábtól című könyvét, Papp Sándor Zsigmond pedig a Semmi kis életek című kötetét. A Lector Kiadó standja előtt Nagy Attila a Csillagköz című kötetét dedikálta. A Székely János teremben a PONT Kiadó, a Fordulópont szerkesztősége Varázsigék és mesék.  Ami nem maradhat ki egy nap se címen szervezett beszélgetést szülőkkel, pedagógusokkal, dr. Kádár Annamária pszichológus és Szávai Ilona főszerkesztő részvételével.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?