A Londonba gyalogló Bartha Ernő október 28-án a brit fővárosba érkezik

Két hét múlva célba ér Bartha Ernő, aki július 18-án Bács Ildikó filmrendezővel Magyarfenesről, az Arkhai Szoborparkból száz napos zarándokútra indult.

Bartha Ernő, kolozsvári születésű képzőművész 2012-ben, a Nature in the City projekttel Romániát képviselte a Londoni Kulturális Olimpián, melyet ugyanabban az évben, az olimpiai játékokkal egyidőben szerveztek meg. A Román Kulturális Intézet pályázat során választotta ki Bartha Ernő Nature in the City projektjéből az Időspirál című monumentális méretű szénaszobrát, melyet a London Pleasure Gardensben állítottak ki.

A park rögtön az alkotás felállítása után (az olimpia kezdése előtt) csődöt mondott és bezárt, így az alkotás soha nem volt felavatva, bemutatva, megtekintve. Az Időspirál egy mozgásérzékelővel és hangtechnikával ellátott interaktív alkotás, bárki, aki áthalad alatta, a régi olimpiai játékok híres kommentárjait hallhatja, akár egy időutazáson izgalmas múltbeli pillanatokat megörökítve.

A Felhőkarcoló és a Madár szénaszobrok ugyancsak a Nature in the City projekthez tartoznak, ezeket az alkotásokat Bartha Ernő önköltségből hozta létre, hogy minél látványosabban szerepelhessen egy ilyen fontos eseményen. Ezeket az alkotásokat a Victoria Park tavára helyezték anélkül, hogy kiírták volna az alkotó nevét, az alkotások címét, vagy a projektet, mely keretében ezek az alkotások megvalósultak. Ma ezek a szobrok a Victoria Park egyik látványos részét képezik, de senki nem tudja elnevezésüket, ki készítette őket és hogyan kerültek a park tavára.

A Román Kulturális Intézet másfél évre bérbe vette az alkotásokat, a szerződés 2014 első felében lejárt.

Három év intenzív levelezés után a Londoni Román Kulturális Intézettel, hogy a Victoria Park tavára helyezett alkotások feliratot kapjanak, illetve rendeződjön a Pleasure Gardensbe helyezett Időspirál sorsa, megoldatlanul maradtak. Mi több, az alkotó a napokban megtudta, hogy a London Pleasure Gardensbe helyezett Időspirál 2014. augusztusában egy árverezésen vett részt.

2015. július 18-án, Bács Ildikó filmrendezővel, Magyarfenesről, az Arkhai Szoborparkból  www.arkhaisculpturepark.ro száz napos zarándokútra indultak. Utazásuk mottója: a művészetért, szabadságért és igazságért, szeretettel. Útjukról naponta fényképes beszámolót töltenek fel Bartha Ernő szoborparkjának Facebook-oldalára. Eddig 8 országon haladtak keresztül, 83 nap alatt 1700 kilométert tettek meg.

Londoni érkezésüket október 28-ra tervezik, melynek első állomása a Londoni Román Kulturális Intézet (1 Belgrave Square, Londra, SW1X8PH UK), 29-én pedig egy felvonulást szerveznek a Londoni Román Kulturális Intézet, a Victoria Park és a Pleasure Gardens között. Mindkét eseményre meghívnak mindenkit, aki útjukat támogatja és csatlakozni szeretne: október 28-án, 15:00 órától a Londoni Román Kulturális Intézethez, október 29-én, 12:00 órától pedig a Londoni Román Kulturális Intézettől a Victoria Parkba indulnak, végső állomásuk pedig a London Pleasure Gardens lesz.

Kapcsolódók

Kimaradt?