Berde Mózsa-szobrot kap Sepsiszentgyörgy

Újabb köztéri szoborral gyarapodik Sepsiszentgyörgy. A háromszéki honvédelmi harc vezéregyéniségének, Berde Mózsának (1815–1893) állítanak egész alakos szobrot a volt Vármegye háza, jelenleg a Bod Péter Megyei Könyvtár épületével szemben, az Erzsébet park fő lépcsőfeljárójához, jelentették be sajtótájékoztatón a Berde Mózsa Szoborbizottság tagjai.

Berde Mózsa egész alakos szobrának megtervezésére pályázatot is hirdettek, november 15-ig várják a beérkező terveket, amelyeket decemberben, Berde Mózsa, Háromszék forradalmi kormánybiztosa megkeresztelésének 200. évfordulóján kiállítanak (születése pontos dátuma ugyanis nem ismert, csak a megkereszteléséé: 1815. december 15.).

Ezt követően szobrászművészekből álló zsűri dönt majd arról, hogy jövő esztendőben melyik terv alapján készíttetik el a szobrot.

A Berde Mózsa Szoborbizottság – Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Kisgyörgy Zoltán helytörténész, Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház közügyigazgatója, Czimbalmos-Kozma Csaba városgondok és Ferencz Csaba, a Hármas Alapítvány alelnöke – sajtótájékoztatón ismertette a meghívásos és nyílt pályázati kiírást, amely szerint egyrészt felkérik Petrovits István és Éltes Barna (Sepsiszentgyörgy), Vetró András (Kézdivásárhely), Hunyadi László (Marosvásárhely), Bocskai Vince (Szováta) és Kolozsi Tibor (Kolozsvár) szobrászművészeket a tervek elkészítésére, de a nyílt pályázatra rajtuk kívül is bárki jelentkezhet.         

A szoborbizottság a tervezett művet Sepsiszentgyörgyön, az Erzsébet park fő lépcsőfeljárójának felső részén ajánlja elhelyezni, de szabad kezet adnak a pályázó művésznek az adott térhez illő szoborkörnyezet megteremtéséhez. A pályáztatók a műalkotást 5/4-es nagyságú (220cm) egész alakos portré bronzszoborként képzelik el, amelynek Berde Mózsa személyiségét, az előrelátó, bölcs politikus jellemet kell ábrázolnia, aki a forradalom utáni meghurcoltatás ellenére tevékenységét, sőt vagyonát is a közjó és az ifjú nemzedék nevelésének szolgálatába állította. Ennek megfelelően a kiíró nem absztrakt, hanem korokon átívelő, modernül értelmezett realista ábrázolást szorgalmaz.

A pályamunkákat 2015. november 15-ig lehet benyújtani Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatalánál, Czimbalmos-Kozma Csaba városgondnokhoz. Pályázati kiírásnak megfelelő tervekért és mellékletekért a meghívott művészek által benyújtott, ám nem nyertes pályázatért 200 eurót fizet a kiíró, a pályázat nyertesével külön szerződésben állapodik meg a teljes kivitelezés módozatát és a tiszteletdíjat illetően.

Berde Mózsa a háromszéki Szentivánlaborfalván született, jogászként és parlamenti képviselőként is tevékenykedett, jelentős vagyonát az unitárius egyházra hagyta, így hagyatékának felhasználásával épült fel 1901-ben a kolozsvári unitárius kollégium, majd 1914-ben a székelykeresztúri unitárius gimnázium új épülete.

Nevéhez fűződik az úgynevezett „Berde-cipó” (a mostani tej-kifli akció őse), vagyonát ugyanis azzal a kikötéssel hagyta az unitárius egyházra, hogy abból a kolozsvári, tordai és székelykeresztúri unitárius gimnáziumok kétszáz diákjának naponta egy-egy ingyen cipót kell juttatni.

Berde Mózsa 1848-ban országgyűlési képviselőként Háromszék követe lett és részt vett az agyagfalvi nemzeti országgyűlésen. Vállalta Háromszék önvédelmi harcának szervezését, de aktívan részt vett az erdélyi unitárius egyházi életben, főgondnok volt, és végrendeletében örököséül egyházát tette meg.

A Berde Mózsa szobor állítását részben támogatja a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, de a szoborbizottság jövő évben gyűjtést szervez, mivel magyarázatuk szerint az alkotás akkor lesz méltó a megformált személyiséghez, ha felmutatja a kései utódok összefogási hajlandóságát, ha az emlékjel megvalósítási folyamata is az akkori áldozatvállalás erejét mintázza.

Kimaradt?