Őszire felújítják Sütő András szülői házát

Lelkes támogatóknak köszönhetően összegyűlt az a pénz, amelyből októberig sikerül felújítani Pusztakamaráson Sütő András szülőházát – hangzott el a vasárnapi megemlékezésen az író szülőfalujában. Dr. Széman Péter, aki az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület nevében tette az ígéretet, elmondta, a házat az RMDSZ támogatásával sikerült megvásárolni, és bár sokan borúlátóak voltak és azt mondták, nem lesz abból semmi, íme: mégis megvalósult az elképzelés.

Pusztakamaráson, az író szülőfalujában a helyi református templomban istentiszteleten vettek részt a Sütő András Baráti Társaság tagjai és szimpatizánsai, a Gecse utcai Kistemplom Evangélium nevű kórusa pedig ünnepi műsorral lépett fel. Igét Ferenczy Miklós hirdetett, aki negyven évvel ezelőtt szolgált a szorványtelepülésen és most a kövekről beszélt, arról, hogy mi mindenre emlékeztetnek, ugyanakkor figyelmezetett is, hogy mennyire fontos a közösség, az, hogy bent vannak a templomban és emlékeznek a múltra. 

Demeter József szászrégeni református lelkipásztor, a Sütő András Baráti Társaság elnöke egy kezdeményezést jelentett be: legyen a Sütő András születésnapjához legközelebb eső vasárnap emlékvasárnap, amikor, nem csak Pusztakamaráson, de minden gyülekezetben, az elhunytakért és az elszármazottakért imádkoznak. Ne csupán a híressé vált személyiségekre emlékezzenek, de mindenkire, aki ott született, aki elköltözött, és erről tudjanak ők is, az elszármazottak, hogy ha lehetőségük van rá, hazajöhessenek erre a napra.

Pusztakamarás neves szülöttének gyermekkori helyszínén mezőségi dalokat adott elő Ritziu Ilka-Krisztina, majd az Evangélium kórus énekelt. Széman Péter, az Erdélyi Magyar Közeművelődési Egyesület nevében arról beszélt, hogy hamarosan felújítják a szülői házat, azt követően a nyári konyhát és a kutat, valamint az udvart. Ha minden az elképzelés szerint halad, októberben megnyitják a rendbetett emlékházat. A kútról, mint szimbolikus forrásról a Sütő András Baráti Társaság szeretne gondoskodni, annak felújításának terheit vállalva – jelentette ki Demeter József.

A pusztakamarási megemlékezés során a jelenlevők kilátogattak a temetőbe is, Sütő András szüleinek a sírjához és a 17-ik században lerombolt templom helyére állított emlékoszlophoz.

Kimaradt?