Népi mesterségeket mutatnak be Hargita megye négy településén

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont 2015 májusában Hargita megye négy térségében szervez mesterségbemutatókat.

A program célja olyan mesterségek megismertetése Hargita megyei diákokkal, amelyek az adott régióban jellemzőek, de a mai ember számára kevésbé ismertek, továbbá a diákok figyelmének ráirányítása a mesterek által készített használati tárgyakra. A foglalkozások során a diákok, elsajátítva egy-egy mesterség alapjait, elkészíthetnek egy-egy kézműves terméket, ezeket a tárgyakat a foglalkozást követően magukkal is vihetik.

 A mesterségbemutatókat négy helyszínen rendezik meg Csík, Gyimes, Gyergyó és Udvarhely térségében, egy-egy tájház vagy múzeum udvarán. Mindegyik régióban 2-3 helyi mester bevonásával zajlik az oktatás. A különböző helyszínekre más-más térségből érkeznek 5–8. osztályos diákok. Mindegyik foglalkozás 13 órakor kezdődik, és 17 óráig tart.

Az első mesterségbemutató 2015. május 7-én, a Gyimesközéploki Hagyományőrző Ház udvarán lesz, három helyi mester: Gál András, Bodor Katalin és Bucur Juliánna bevonásával, akik fafaragást, szövést, hímzést, illetve csipkekötést fognak tanítani. A foglalkozáson a gyergyószentmiklósi Fogarassy Mihály Általános Iskola 45 diákja vesz részt.

Második alkalommal, május 14-én, a gyimesközéploki Majláth Gusztáv Károly Általános Iskola diákjai látogatnak el a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumba, ahol Pál Etelka és Szász Judit a növényi festésbe és a nemezelésbe nyújt betekintést.

A harmadik mesterségbemutatónak a máréfalvi tájház ad otthont május 21-én, ahová a csíkszentsimoni Endes Miklós Általános Iskolából érkeznek diákok, ők Bencze Ilona vezetésével bútorfestést, illetve Sándor Attila irányításával fafaragást fognak tanulni.

Végül május 28-án a csíkszentmiklósi tájház udvarán kerül sor az utolsó mesterségbemutatóra, ezen a székelyudvarhelyi Móra Ferenc Általános Iskola diákjai vesznek részt, őket Vízi Jenő, Nagy Ildikó és Nagy I. Gábor avatja be a fazekasság, az ostorfonás és a kovácsmesterség rejtelmeibe.

A kézműves tevékenységben részt vevő gyerekek toborzásában és kiválasztásában a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont vállal szerepet, ezt a Hargita megyei általános iskolákkal való együttműködésben valósítja meg. A diákok szállítását és a mesterekkel való együttműködést szintén a Forrásközpont koordinálja, a program megvalósítását Hargita Megye Tanácsa támogatja.

Kimaradt?