Rendhagyó könyvbemutatót tartottak Marosvásárhelyen

Miközben Bartha József Videó és spektákulum című könyvéről és a kötet kapcsán a művészetről, képzőművészetről és díszlettervezésről, színházról és technikáról beszélgettek a marosvásárhelyi Stúdió Színház előterében, a közönség tökmagot eszegetett, de előtte még szilvapálinkával is koccintott.

Bartha József vizuális művész, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem oktatója 1960-ban született Székelyudvarhelyen. Elmondása szerint tizenöt évesen, Vásárhelyen járva látott először szelídgesztenyét. A vár alatt sütötték és egy tankönyv lapjaiba csomagolták. Ezt idézte az a jóval későbbi performansz a Kultúrpalotában, amikor a közönség gesztenyét kapott és melléje egy-egy pohár szilvapálinkát, amit mindenki egyszerre hajtott fel.

Hasonló performansszal indult a péntek délutáni könyvbemutató is, amikor a jelenlevők, zömében a Művészeti Egyetem hallgatói az eltávozott Irsai Zsolt emlékére itták meg pálinkájukat, majd bontották ki a tökmagokat, amelynek a héját, a szerző javaslata alapján, a megürült műanyag pohárkába akár a földre dobhatták.

Bartha József a marosvásárhelyi Zene- és Képzőművészeti Középiskola elvégzése után a Kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán tanult. Festői, grafikusi munkái mellett videoinstallációi tették ismertté. Díszlettervezőként a nyolcvanas évektől dolgozik, több száz előadás látványvilágát alkotta meg, 2014-ben a legrangosabb hazai színházi kitüntetést, az UNITER-díjat vehette át Marosvásárhelyen.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Stúdió Színházának előterében mutatták be Videó és spektákulum című könyvét, amely az egyetem UArtPress Kiadója és a Mentor Kiadó gondozásában jelent meg. A szerzőről és a performanszról Albert Mária elmondta, Bartha József megkereste őt azzal az ötlettel, hogy a 12 évvel azelőtti performanszot megismételné, úgy, hogy az ő könyvébe csomagolná a tökmagot.

A könyv megjelenéséhez azok a színházi alkotók is hozzá járultak, akikkel együtt dolgozik a szerző: Bocsárdi László rendező, Sebesi Sándor video-művész, Barabás Zsolt fotóművész. Ungvári Zrínyi Ildikó, a kötet méltatása helyett inkább beszélgetést javasolt, művészetről, díszlettervezésről, színházi munkáról faggatta a szerzőt. Megtudtuk többek közt, hogy Bartha József, aki mostanában a sepsiszentgyörgyi színházban dolgozik, erőteljes térbeli konstrukciókat teremt, amelyek meghatározzák az előadást.

Az első lépés az installáció felé

Két- és háromdimenziósak alkotásai, a kettő közötti állandó átjárás jellemzi azokat. Az egyetem után Dicsőszentmártonba helyezték az üveggyárba, ahol az „inginer artist” (mérnök művész) megnevezést kapta, és ahol a reklámgrafika és a formatervezés tartozott a feladatai közé. Festegett, bejárt a gyárba, aztán egy idő után megpróbált kilépni ebből az objektív művészet irányába - idézte fel a ’80-as éveket.

Az ócskapiacra kezdett járni, vásárolt például egy cilindert és megváltoztatta annak cilinderségét, „formázott vászon” lett abból. Ez volt az első lépés az installáció felé. Majd következett egy videoinstalláció Bukarestben, ahol hatalmas projektet lehetett elkészíteni profi szinten, profi eszközökkel.

Videózási mánia a nyolcvanas években

Kötetében Bartha az 1980-as videózási mániát is megörökíti, amikor Romániát ellepték a videolejátszók, állandóan cserélődtek a kazetták, és harminc filmet is végignézett egy-egy hétvégén az ebből a célból összegyűlt baráti társaság. Érdekessége ezeknek a videofilmeknek az volt, hogy valamennyinek ugyanaz volt a szinkronhangja.

A képzőművészet és a díszlettervezés között nagy az átjárhatóság, ez a kapcsolat nagyon termékeny tud lenni – hangzott el a beszélgetésen. Bartha József azt is elmondta, hogy ha nem képzőművész lenne, akkor valószínűleg a díszlettervezés sem lenne. A díszlet dramaturgiájáról szólva elhangzott, a jó díszlet az, amely segíti az előadást.

Bár nem akart díszlettervező lenni, 1981-ben, az egyetemre készülve készítette el élete első színpadi munkáját: Székelyudvarhelyen Kocsis István Tárlat az utcán című darabját Szesz Joe, vagyis Szász Zsolt vitte színre Farkas Antallal, ahhoz készítette el a díszletet Bartha.

A kötet megjelenését a Communitas Alapítvány támogatta.

Kapcsolódók

Kimaradt?