Marokkóban díjazták az Osonó Színházműhelyt

Két díjat kapott a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely a marokkói nemzetközi színházfesztiválon. A Sidi Kacem-ben megrendezett  fesztiválon a legjobb női mellékszereplő díját Daragics Bernadettenek, míg a legjobb csapatnak járó fesztiváldíjat a Fazakas Misi által rendezett mask@face.now című koprodukciónak ítélte oda a zsűri.

Az április 7- 12. között megrendezett fesztiválra 2 kontinens 8 országának 10 produkcióját válogatták be. Az Osonó előadása olyan országok társulatai mellett lépett fel mint Tunézia, Algéria, Palesztina, Líbia, Irak, Marokkó és Spanyolország.

A zsűri elnöke, Dr. Nadil Elkounna palesztin rendező közösen értékelte a produkciókat Dr. Jamal Al-Shaiji-val, a kuvaiti Színházművészeti Egyetem dékánjával valamint Elmesskini  Essghir professzorral, a marokkói drámaíróval.

A következő tíz napban az előadás marokkói turnéjára kerül sor. A személyes történetetekre, a kultúrák találkozására és a fiatalok életét meghatározó legjellemzőbb társadalmi kérdésekre épülő székely-arab koprodukciót megtekintik Románia és Magyarország marokkói diplomáciai képviselői is.

Mint arról beszámoltunk, az előadást a nemrég lezajlott Reflex Nemzetközi Színházi Fesztiválon szerették volna bemutatni az itthoni köszönségnek is, de a román külügyminisztérium nem adott belépési engedélyt a marokkói színészeknek. A Fazakas Misi által vezetett társulat úgy oldotta meg a problémát, hogy tahföldi „beugró” színészeket szervezett az előadásra.

Az Osonót működtető alapítvány egyébként az év civil szervezete lett Háromszéken. A Civilek Háromszékért Szövetség (CIVEK) harmadik alkalommal ítélte oda az Év Civil Szervezete-díjat a 2014-es év legeredményesebb szervezetének. A diplomát és ezer lejes díjat az Osonó Színházműhely hazai és külföldi fellépéseit támogató Bolyongó Színházi Egyesület kapta, amelynek munkája révén már több mint 9 ezer személy vett részt színházi előadásokon.

Kimaradt?