Még egy hét a Marosvásárhelyi Magyar Filmnapok kezdetéig

Ötödik alkalommal szervezik meg Marosvásárhelyen a Magyar Filmnapokat. Az idei rendezvényre 2015. február 11-15. között kerül sor, helyszínei az ARTA Mozi, a G. Café és a K’ARTE Szoba.

A Marosvásárhelyi Magyar Filmnapok első napján a G. Caféban (Cuza Voda u. 33.) várják az érdeklődőket rövidfilmekkel és egy díjnyertes animációs nagyjátékfilmmel (Nyócker). Február 12-én az ARTA Moziban lesz a fesztivál ünnepélyes megnyitója, a Fehér Isten című film  vetítésével. Magyarország 2015-re a Fehér Isten című filmet nevezte be Oscar díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Mundruczó Kornél filmje 2014-ben mintegy 20 fesztiválon szerepelt és számos díjat nyert el, egyebek mellett a Cannes-i Filmfesztivál „Un Certain Regard” nagydíját. A film a vetítés után egy héttel látható majd a romániai mozikban.

https://www.youtube.com/watch?v=zpGo-lfZimA

A filmnapok programjából nem hiányozhatnak a dokumentum-, animációs- és rövidfilmek sem, lesznek fergeteges vígjátékok, művészfilmek, a fesztivált pedig Tarr Béla A torinói ló című, 2011-ben a berlini fesztiválon FIPRESCI díjas filmje zárja.

A rövidfilmeket és a Hungarian Kerítés című dokumentumfilmet angol felirattal, az összes többi produkciót román felirattal vetítik. A Final Cut: Hölgyeim és uraim, illetve a G. Caféban meghirdetett vetítések ingyenesek.

A Marosvásárhelyi Magyar Filmnapok főszervezője a marosvásárhelyi K’ARTE Kulturális Egyesület, hosszútávú stratégiai partnere a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet, fő támogatója pedig az AQUASERV Tásaság.

A Marosvásárhelyi Magyar Filmnapokat két kiállítás egészíti ki:

A Budapest - Nyócker című kiállításban a Nyócker című animációs filmből vett budapesti városképeket láthatunk a G. Caféban (Cuza Voda u. 33.), melyeket a film rendezője és animátora, Gauder Áron válogatott. A képek Budapest, pontosabban annak 8. kerületének urbánus tereit mutatják be egyedi perspektívából.

https://www.youtube.com/watch?v=n54FatJHKn8

Február 13-án, pénteken nyitják meg a K’ARTE Szobában (G. Enescu u. 2.) a marosvásárhelyi fiatal festő, Csóka Szilárd-Zsolt egyéni kiállítását. A kiállítást megnyitja: Bob József.

A részletes programot a filmek leírásával együtt itt lehet böngészni.

 

 

 

Kimaradt?