Szerelmi öngyilkosság és Gábor Áron

Könyvritkaság újra kiadását támogatta a háromszéki önkormányzat. Idén a Gábor Áron emlékév alkalmából jelent meg Földi István: Gábor Áron című regényének harmadik kiadása, tájékoztat a Kovászna megyei önkormányzat.

A kézdivásárhelyi születésű író egyik legfontosabb műve, a 355 oldalas regény függelékében olvasható: „Földi István Gábor Áron életének megírásához egy kézdivásárhelyi legendát használt fel. A kézdivásárhelyi református temető végében egyszer mutattak neki egy sírt, amely állítólag egy titokzatos, szép pesti asszony maradványait őrizte, aki akkor lett öngyilkos, amikor a kökösi ütközet után értesült Gábor Áron haláláról. A történet egy másik változata szerint Vorwiczek Alfonz osztrák császári kapitány a feleségét küldte el Gábor Áron megmérgezésére, ám a nő szerelmes lett belé, a méreg felével előbb férjét ölte meg, majd a másik felét bevéve, Gábor Áron karjaiban halt meg, és az ő földi maradványait rejtené a kézdivásárhelyi református temető egy mára már fellelhetetlen sírja.”

Földi István 1937-ben kezdte el írni regényét, majd 1942-ben könyvként is megjelent, majd színdarabként is feldolgozta, amelyet Kézdivásárhely főterén mutattak be 1943. június 27-én. „Gábor Áron a székelység szemszögéből talán a legfontosabb ’48-as, így egy ilyen igényes könyv kiadása rendkívül fontos. Ez a regény olyasmi, amelyet minden korosztály szívesen forgat”- fogalmazott Tamás Sándor.

Kovászna Megye Tanácsának elnöke hozzátette: a ritkaságszámba menő regény még a közkönyvtárakban sem található meg, csupán a Székely Nemzeti Múzeumban, de aki szeretné, a harmadik kiadás példányait 35 lej értékben megvásárolhatja a Kovászna Megyei Kulturális Központban.

 

Kimaradt?