A Holnap után: megkezdődött a fesztivál Váradon

Szerdán délután kezdődött és vasárnapig tart Nagyváradon A Holnap után fesztivál. A Szigligeti Színház szervezésében második évben megtartott fesztivál keretében több neves meghívottal is találkozhat a közönség.

Szigligetire emlékeznek szombaton

A megnyitón Czvikker Katalin, a  színház főigazgatója, Sorbán Attila és Pásztor Sándor, az RMDSZ városi tanácsi frakcióvezetője köszöntötte a megjelenteket. A megnyitót követően a Vörösmarty Társaság képviselői beszéltek a társaság múltjáról, illetve a Várad-Székesfehérvár együttműködésről. Megnyitottak egy kiállítást, melynek keretében a fehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium múltjáról tudhattak meg többek az érdeklődők.

A Vörösmarty Társaság Székesfehérváron már a 19. század második felében viselte a Szózat költőjének nevét. Az irodalmi kör vagy társaság később, a két világháború között és az 50-es években is működött, ám folyamatosan csak rövid ideig. A politikai változások mindig elsodorták. A társaság 1988 novemberében alakult újjá, s azóta él. Fő tevékenységi területe a régió irodalmi életének szervezése tudományos tanácskozásokkal és irodalmi estekkel, könyvbemutatókkal.

A Ciszterci Szent István Gimnázium a Zirci Ciszterci Apátság gimnáziuma, Székesfehérvár legrégibb és legnagyobb középiskolája. Az évszázadok során olyan diákok koptatták az iskola padjait mint Ybl Miklós, Wekerle Sándor, Vajda János, gróf dr. Klebelsberg Kuno, Vörösmarty Mihály, Lázár Ervin, Szegfű Gyula. A gimnázium 2013-ban hármas jubileumot ünnepelt: 325 évvel ezelőtt, 1688-ban alapították, 200 éve, 1813-ban vette át a Ciszterci Rend a gimnázium fenntartását, valamint 75 éve, azaz 1938 óta áll az iskola jelenlegi épülete.

A fesztivál csütörtökön délután 18 órától folytatódik a Nőirodalom, nőszínház elnevezésű pódiumbeszélgetéssel, Ari-Nagy Barbara (dramaturg), Kiss Judit Ágnes (József Attila-díjas költő, író) és Lázár Kati (Kossuth-díjas színművész) részvételével, a beszélgetést Boka László irodalomtörténész vezeti.

Pénteken 16.30-tól a nagyváradi nyomdászat fénykoráról tart előadást Derzsi Ákos, beszélgetőtársa Sorbán Attila, majd 18 órától Levente Péterrel beszélget Mátyás Attila  és Szőke Kavinszki András. Mindkét eseménynek a színház páholyelőcsarnoka ad otthont.

Szombaton egyébként Szigligeti Edére emlékeznek, 11 órától a nevét viselő utca 16. szám alatt koszorúzzák meg szülőházát, 12-től a színház előtti szobránál lesz rövid megemlékezés.

A fesztivál keretében  16.30-tól tartják Nőuralom címmel a Szigligeti Ede bicentenáriumi könyvbemutatót, egy órával később pedig  Selmeczi Györggyel, az aznapi ősbemutató rendezőjével beszélget Lászlóffy Zsolt és Szabó K. István. Ugyanaznap 19 órától kezdődik a Szigligeti (történelmi fikció két részben) ősbemutatója.

Vasárnap 11 órától a Varázs-óra: Móka Miki zsebszínháza 4-104 éveseknek című előadás látható, fellép: Döbrentey Ildikó, Levente Péter, Habók János, Török György és Vigula Mihály. Délután 17 órától Párhuzamos életpályák többségben és kisebbségben címmel Stanik Istvánnal és Havas Henrikkel  beszélget Szűcs László 19 órától pedig Udvaros Dorottya Mégis szép című önálló estjével zárul a  fesztivál.

Szigligeti – Ősbemutató a jubileumra

Szigligeti Ede születésének 200. évfordulóján az erre az alkalomra írt Szigligeti című darabot mutatja be a nagyváradi színház Selmeczi György rendezésében. A bemutató az egyik kiemelkedő eseménye a március 5-9. között zajló A Holnap után fesztiválnak, amelyre már második alkalommal kerül sor. A nagyszabású zenés-táncos előadásban Szigligeti szelleme végigkalauzolja a nézőt szinte az egész magyar színház- és kultúrtörténeten, valamint néhány Szigligeti-színműbe is betekintést nyerhetünk. Az előadás rendezője, társszerzője Selmeczi György Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész, karmester, rendező, aki Szigligetit a magyar szellemtörténet kiemelkedő alakjának tartja, és ugyanakkor „színpadi figurának”, aki alkalmas arra, hogy életének és művének fölmutatásával korunk számos kérdésével, szellemi örökségünk mai hatásaival szembesüljünk.

Az előadásra Szigligeti Ede születésének napján, március 8-án, szombaton 19 órától kerül sor a Szigligeti Színházban. Bemutató lévén érvényesek a Szigligeti-bérletek (az A-típusú bemutatóbérlettel rendelkezők használhatják fel, akik ezt az előadást választották évad elején), jegyeket a színház pénztárában lehet váltani keddtől péntekig 11-17 óra között. Jegyárak a bemutatóra: erkély – 20 lej, zsöllye – 30 lej, oldalpáholyok – 40 lej, központi páholyok – 50 lej.

Online jegyvásárlásra a www.biletmaster.ro honlapon van lehetőség.

Kapcsolódók

Kimaradt?