Robert Capa emléktárlat Marosvásárhelyen

A Magyar Kultúra Napja tiszteletére szervezett rendezvénysorozat első esemény volt a Robert Capa életút-kiállítás megnyitója, illetve a világhírű fotóriporter életéről készült dokumentumfilm levetítése a Bolyai-klubban.

A Marosvásárhelyi Kulturális Központ hétfő este a Robert Capa életéről, a századik születésnapi évfordulójára készült dokumentumfilm bemutatásával kezdte a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett sorozatot. A Bolyai-klub Bernády termében Kósa András, a bukaresti Balassi Intézet igazgatója és Szepessy Előd, a Marosvásárhelyi Kulturális Központ vezetője nyitotta meg a Budapestről Vásárhelyre hozott tárlatot, amely Capa tíz életszakaszát, tíz identitását mutatja be.

Az ötven perces dokumentumfilm, amely a Budapestről induló világhírű fotóriporter születésének 100-ik, halálának 60-ik évfordulójára készült, olyan kortársakat szólított meg, akik ismerték, közeli barátai voltak Capának. Friedman Endre Budapesten a Városháza utca 10. szám alatti házban született 1913. október 22-én, ahol apjának divatszalonja volt, innen indult világhírű karriert építeni. Budapest, Berlin, Párizs voltak a meghatározó állomásai, a spanyol polgárháborúban készült fotósorozatai alapozták meg számára az igazi világsikert, ahogy a normandiai partraszállás bemutatása is hozzájárult neve ismertté válásához. Az 1920-as és 30-as évek a fotóriport fénykora volt, a fotográfus emberközelből mutatta be a háború borzalmait, azt kívánva, hogy bárcsak munkanélküli haditutósító lehetne.

A Bolyai-klub Bernády terme kicsinek bizonyult az érdeklődők számára, ezért a filmet a szervezők kétszer vetítették le, hogy mindenki láthassa. Első alkalommal a vetítés a harminc évvel ezelőtti mozik hangulatát hozta vissza, ugyanis a kétszeri áramszünet, a hang, majd a kép eltűnése, a visszakeresés, az újrakezdés mind azokat az időket idézte, amikor a 70-es/80-as években egy-egy sokat vetített mozifilmet nem tudtak folyamatosan vetíteni, el-elszakadt a film, megakadt a gépezet.

Kósa András elmondta, a kiállítás teljes anyaga Budapesten a Nemzeti Múzeumban látható, annak egy kivonatolt változatát hozták el Marosvásárhelyre. A péntekig látható tárlatot hétfőn Gyergyószentmiklóson állítják ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?