Bethlen Gáborról tartanak nemzetközi konferenciát Kolozsváron

Trónralépésének 400. évfordulója alkalmából rendezvények egész sorozatával emlékeznek a legnagyobb erdélyi fejedelemre Kolozsváron. Október 23-án, szerdán Bethlen Gábor szobrát leplezik le a Kétágú templom udvarán, 24-26 között pedig a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen nemzetközi konferenciát tartanak, magyarországi meghívott előadók részvételével. Magyarország Főkonzulátusa 25-én, pénteken állami kitüntetéseket ad át ez alkalomból.2013. október 24−26. között nemzetközi konferenciára kerül sor, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem trónralépésének 400. évfordulójának alkalmából, Kolozsváron, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE), az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Debreceni Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Történettudományi Intézete közös szervezésében.

Az év legnagyobb Bethlen-konferencia előadásainak a BBTE és a Kolozsvári Magyar Történeti Intézet ad otthont.

A konferencia megnyitójára 2013. október 24-én, csütörtökön 16 órai kezdettel kerül sor, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE), Aula Magna termében.

A megnyitó plenáris ülésein öt akadémikus tart előadást, ezt követően egy nagyon ritka, Bethlen Gábor által is hallgatott kórusművet hallhatnak a konferencia résztvevői.

Az Egyetemi Ház Halljában pénteken rendkívüli kiállítás nyílik meg. A Román Nemzeti Levéltár kolozsvári fiókja eredeti, Bethlen kori iratokat állít ki. A kiállítás csak péntek délben, két órán át tekinthető meg.

A pénteki és szombati program különböző szakosztályok előadásait foglalja magában.

A konferencia előadásai párhuzamosan zajlanak, két külön szekcióban, ahol Bethlen Gábor udvaráról, emlékezetéről, adminisztrációjáról, külpolitikájáról és gazdaságpolitikájáról hallhatnak a résztvevők. A szekciók helyszínei: az egyetem központi épületének Blaga terme és a Történeti Intézet Ferdinand terme.

A több mint 70 előadó többek között Párizs, Milánó, Tübingen, Oldenburg, Budapest, Pozsony, Eperjes, Kaizerslautern, Debrecen, Szeged, Eger, Miskolc, Bukarest, Szeben, Gyulafehérvár,  Kisinyov egyetemeiről és kutatóintézeteiből érkezik.

A részletes programról itt lehet olvasni.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?