Nagyenyeden lesznek a Magyar Szórvány Napja rendezvényei

A több évszázados hagyománnyal rendelkező nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium lesz idén a házigazdája az Erdélyben harmadik alkalommal megrendezett Magyar Szórvány Napja központi rendezvényének - jelentette be pénteken Winkler Gyula. Az RMDSZ európai parlamenti képviselője az EP brüsszeli székhelyén a romániai oktatási minisztérium kisebbségi oktatásért felelős vezérigazgatóságának munkatársaival, valamint számos erdélyi megye kisebbségi tanfelügyelőivel és iskolaigazgatóival folytatott megbeszélést.

Winkler a jelenlévőknek elmondta: „Erdélyben november 15-én Bethlen Gábor fejedelem születésének napján immár harmadik alkalommal ünnepeljük a Magyar Szórvány Napját. Az idei év újdonsága, hogy először ünnepel együtt a Magyar Szórvány Napján az egész Kárpát-medence, miután erről, az RMDSZ javaslatára, tavaly döntött a Magyar Állandó Értekezlet”.

A politikus szimbolikusnak nevezte a központi rendezvény helyszínének választását, hiszen idén Bethlen Gábor emlékévet ünneplünk, erdélyi fejedelemmé választásának 400. évfordulóján. Az emlékévnek is tiszteleg, hogy az erdélyi megyék szórvány közösségeinek képviselői a Bethlen kollégiumban találkoznak. Az európai parlamenti képviselő közölte: az egész napos nagyenyedi rendezvény kiemelt mozzanata a szórványkonferencia, amely három téma köré épül: az anyanyelvű oktatás, az Összetartozunk székely-szórvány együttműködés, valamint az Örökségünk Őrei: Fogadj örökbe egy műemléket program. Ebből az alkalomból Kelemen Hunor szövetségi elnök felavatja a nagyenyedi Szász Pál közösségi központ felújított és kibővített épületét. Mindezek mellett a házigazdák gazdag kulturális programot készítenek elő.

A brüsszeli kerekasztal-beszélgetésen résztvevő pedagógusoknak Winkler Gyula elmondta, a témaválasztás annak elismerése, hogy az anyanyelvű oktatás megerősítése minden szórványközösség legfontosabb célkitűzése, hiszen az identitástudat megőrzésének és továbbadásának alapfeltétele a színvonalas oktatás biztosítása. A nagyenyedi konferencián Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási főtitkár-helyettese a Szövetség regionális oktatáspolitikáiról, Király András közoktatási államtitkár pedig az oktatási törvénynek a szórványközösségekben való alkalmazásáról tart előadást. A rendezvényre meghívást kapnak a szórvány megyék tanfelügyelő-helyettesei, oktatási felelősei.

A Magyar Szórvány Napja nagyenyedi rendezvényein ott lesznek az Összetartozunk székely-szórvány együttműködés székelyföldi testvérközösségeinek képviselői, valamint az Örökségünk Őrei: Fogadj örökbe egy műemléket program partnerei.

Az Európai Parlamentben szervezett kerekasztal-beszélgetésen a romániai oktatási minisztérium kisebbségi oktatásért felelős vezérigazgatóságának munkatársai, több erdélyi megye kisebbségi tanfelügyelői és iskolaigazgatók vettek részt. A negyventagú küldöttségnek Winkler Gyula bemutatta az EU 2020 stratégia oktatási összetevőit, kiemelve a Life Long Learning (Élethosszig tartó tanulás) programját, valamint az Európai Bizottság új uniós eszközét, az Ifjúsági garanciát. Utóbbi célja, hogy csökkentse a 25 év alatti fiatalok körében ijesztő méreteket öltő munkanélküliséget. A program négy megoldást kínál: minden 25 év alatti fiatal négy hónappal tanulmányai befejezése után férjen hozzá egy munkahelyhez, folytathassa tanulmányait, illetve legyen lehetősége elhelyezkedni egy gyakornoksági vagy szakképzési programban.

November 15-ét, Bethlen Gábor fejedelem születésének napját az RMDSZ 2011-es kongresszusának határozata nyilvánította a Magyar Szórvány Napjává. Az első évben Déván, tavaly Brassóban voltak központi rendezvények. A Magyar Állandó Értekezlet határozata értelmében idén először az egész Kárpát-medence megünneplik a Magyar Szórvány Napját.

Kimaradt?