Hatvan rövidfilm került versenybe az Alter-Native filmfesztiválon

Lejárt az előzsűrizés a 21. Alter-Native filmfesztiválra, 26 ország 60 filmjét válogatták be a versenyprogramba.

Hatvan rövidfilm versenyzik idén a nagydíjért a 21. ALTER-NATIVE Nemzetközi Rövidfilm-fesztiválon, amelyre november 6. és 10. között kerül sor Marosvásárhelyen. A szeptember 21-i határidőig 874 rövidfilmet neveztek be a versenyre, ezek közül végül 717 jutott el a szervezőkhöz. A szeptember 25. és 29. közötti maratoni filmnézést követően 60 kisfilmet válogatott be az előzsűri a 11 órás versenyprogramba. 53 országból érkeztek alkotások, és végül 26 ország képviselteti magát az idei fesztiválon.

A legtöbb rövidfilm – 8-8 darab – francia, illetve spanyol rendezők munkája, 6 kisfilm Magyarországot képviseli, 5-5 pedig Romániát és Iránt, de vannak horvát, német, orosz, ukrán, egyesült államokbeli és angol kisfilmek is. Ebben az évben különösen sok jó alkotás érkezett animációs film kategóriában: bár mindössze 101 animációt nézett végig az előzsűri, ebből 27-et be is válogatott a versenyprogramba, amelyet 23 kisjátékfilm, valamint 5-5 dokumentum- és kísérleti film egészít ki.

Az előzsűri tagjai voltak: Durst György producer (Magyarország), Radu Vasile Igazság vizuális művész, rendező, Schneider Tibor rendező-operatőr és Marcel Ţintar film- és színházi rendező.

A beválogatott filmek listája megtekinthető a Maros megyei MADISZ weboldalán.

A Maros Megyei Tanáccsal kötött együttműködési szerződés értelmében az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál idén részét képezi a Kultúrpalota fennállásának 100. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi rendezvénysorozatnak. A fesztivál további partnerei a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, Izrael bukaresti nagykövetsége, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Kulturális Központ, főtámogatói: a Román Nemzeti Filmintézet, a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium, Románia Kormányának Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatala, az Ifjúsági és Sportminisztérium, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, a Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány.

Kimaradt?