Bethlen Gábor szobrot állítanak Kolozsváron

 Bethlen Gábor erdélyi fejedelemmé választásának 400. évfordulóján a róla elnevezett Alapítvány emlékévet hirdetett, melynek keretében egészalakos bronzszobrot állítanak közadakozásból. A szobor felavatása Kolozsváron, október 23-án lesz az alsóvárosi református (kétágú) templom kertjében – írja közleményében az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME).

A makettet Péterfy László székely származású neves szobrászművész adományozta a harminchárom éve működő alapítványnak. A szobrot Szentendrén készítik, ezt követően adományozzák az Erdélyi Református Egyházkerületnek, szállítását a Magyar Máltai szeretetszolgálatot vezető Kozma Imre atya vállalta.

A felállítás helyszínét az idén július 11-én létrehozott szoborbizottság jelölte ki, mivel a templom előtti kis park olyan egyházi tulajdon, amely méltó és biztonságos helyként szolgálhat a Fejedelem első egészalakos szobrának.

A kezdeményezők pénzgyűjtésbe is fogtak a történelmi jelentőségű szoborállítás megvalósulásához. A pénzadományokat Magyarországon az OTP Banknál vezetett „Bethlen Gábor szoboralap” önálló számláján fogadják. Számlaszám: 11702036-20725602.

Romániában az Erdélyi Református Egyházkerület gyűjti össze az adományt, a BCR Banknál vezetett RO43 RNCB 0106 0266 0457 0512 számlaszámon. Az átutalóra kérik rávezetni a „BG szoboralap” megjegyzést.

Kimaradt?