Gáspárik a Kollokviumról: ha ők vicceltek, akkor én is vicceltem

Sem Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója, sem Keresztes Attila, az intézmény magyar társulatának művészeti igazgatója nem zárkózik el attól, hogy az általuk vezetett Tompa Miklós Társulat a jövőben is vendégszerepeljen a gyergyószentmiklósi Nemzetiségi Színházi Kollokviumon. Ezt a két vezető, valamint Sebestyén Aba rendező a maszol.ro megkeresésére nyilatkozta csütörtökön.

Kijelentéseik előzménye, hogy Gáspárik Attila egy Facebook-bejegyzésben szerdán azt írta: a Nemzetiségi Színházi Kollokviumnak otthont adó Gyergyószentmiklóson olyanok a körülmények, hogy "a művészeinket egyáltalán nem könnyű meggyőzni, hogy odamenjenek. Gyergyó és Kisvárda arról híres, hogy szinte semmilyen normális színházi körülményt nem tud biztosítani, de nagyon ambíciós." 

A színházigazgató a fesztivál blogján megjelent, humorosnak szánt írásra reagált, amit Gáspárik sértőnek érzett a Bányavirág és Bányavakság című előadások alkotóira nézve. "Később azt mondták a blog szerkesztői, hogy viccnek szánták. Na, ha ők vicceltek, akkor mi is vicceltünk" - mondta Gáspárik a maszol.ro-nak. Ugyanakkor cáfolta, hogy a Transindex című portálnak azt nyilatkozta volna, hogy többet a vásárhelyi magyar társulattal nem vesznek részt a Kollokviumon.

"A társulat előadásai közül csak a Bányákat lehetett odavinni, a technikai körülmények miatt. Utána a fesztivál blogján azt írják, hogy elegük van a Bányákból. Majd délután kijelentették, hogy csak vicceltek. Ha vicces kedvük van, akkor én is vicceltem" - foglalta össze Gáspárik, aki hozzátette: jövőre újratárgyalják, hogy mennek-e és milyen előadással menneka Kollokviumra. "Én bízom benne, hogy meg tudunk egyezni" – tette hozzá.

Hasonlóan nyilatkozott a művészeti igazgató. "A Bányavirág és a Bányavakság a gyergyóiak által nagyon igényelt két előadás. A szervezők azt kérték, hogy legyen egy egész Bánya-nap. Ami meg a fesztivál hivatalos blogjára felkerül, az a fesztivált jellemzi, akárki írta" - mondta a maszol.ro-nak Keresztes Attila, majd maga is azzal zárta: "Nem mondok ilyet, hogy jövőre nem megyünk a Kollokviumra. Meglátjuk, melyik előadást hívják, és aztán újra tárgyalunk."

Sebestyén Aba, a Bányavirág és Bányavakság rendezője azt mondta: vendégszerepléskor mindig kell alkalmazkodni az új körülményekhez: „Minden kiszálláskor át kell gondolni, az új térre szabni, sőt, át is kell hangolni az előadásokat. Persze, nem könnyű, de úgy gondolom, hogy ez még nem ok arra, hogy bezárjuk Vásárhelyre a Bányákat. Hisz az a cél, hogy ne csak otthon, hanem mindenhol szembesüljenek azzal a realitással, amit a két darab és a két előadás képvisel. Célunk elgondolkodtatni, netán őszinte önvizsgálatra késztetni a nézőket. Ezért oda visszük az előadásokat, ahova hívnak, ahol igény van rá. Természetesen Gyergyóba is megyünk, ha hívnak."

A gyergyói fesztivál kiadványának szerkesztője, Zsigmond Andrea nem kívánta kommentálni a blogbejegyzés visszhangját.

 

Kimaradt?