ETV

Mi van a felszín alatt? – Verespatakról az ETV-ben

Újkori aranyláz vagy országérdek? Politikai tőke vagy gazdasági haszon? Környezetvédelem vagy gazdaságpolitika? Ezeket a kérdéseket szinte mindenki felteszi, ha a Verespatakra tervezett ciántechnológiás aranybánya terve kerül szóba. A válaszok azonban igencsak különbözőek. Az Erdélyi Magyar Televízió Metszet című magazinműsora a verespataki bányaprojekt felszíne alá néz.

A forgatócsoport utánanézett, kinek hozna hasznot, és kinek árt az aranykitermelés elkezdése. A Metszet stábja megkereste Remus Cerneát, Victor Ponta miniszterelnök volt környezetvédelmi tanácsadóját, Csibi Magort, a Természetvédelmi Világalap (WWF) romániai kirendeltségének a vezetőjét, valamint Kovács Csongort, az Zöld Erdély Egyesület elnökét. Tőlük azt kérdezték, melyek a verespataki bányaprojekt legnagyobb negatívumai a környezetre nézve.

Megkérdezték az RMDSZ két volt környezetvédelmi miniszterét, Borbély Lászlót és Korodi Attilát is, hogyan látják a több mint 15 éve húzódó Verespatak-projektet, valamint Eckstein Kovács Péter, Traian Băsescu volt tanácsadója is a kamera elé állt.

A Verespatakra tervezett aranybánya körül közel egy hete ismét forr a közhangulat – az ország több nagyvárosában zajlanak a tüntetések, így a civilek véleményére is kíváncsiak voltak a riportfilm készítői.

A kedden este 7 órától kezdődő magazinműsorban áttekintést nyújtanak arról, mikor és honnan indult, illetve hol tart most a Verespatak-projekt, illetve milyen végeredményre számíthatunk.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?