Esterházy Péter hagyatéka a Berlini Művészeti Akadémiára kerül

Esterházy Péter kézirataiból, feljegyzéseiből, levelezéséből és egyéb dokumentumaiból álló archívum nyílik a Berlini Művészeti Akadémián (AdK) – közölte kedden a német főváros tekintélyes nemzetközi művésztársulása, amelynek csaknem két évtizedig volt tagja a 2016-ban elhunyt Kossuth-díjas magyar író.

Az Esterházy Péter-archívum az író teljes irodalmi hagyatékát tartalmazza, így valamennyi mű kéziratát és az alkotások előmunkálatainak dokumentumait. Esterházy Péter munkafüzeteiben számos karikatúra, önarckép és más grafika is van, ezek mind-mind kiemelik a dokumentumok „egyedülálló értékét”.Az archívum tartalmazza a szerző és olyan kiemelkedő személyiségekkel folytatott levelezését, mint Nemes Nagy Ágnes, Krasznahorkai László és Norbert Lammert, a német szövetségi parlament (Bundestag) korábbi elnöke, a legnagyobb német kormánypárthoz, a Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) közel álló Konrad Adenauer Alapítvány (KAS) elnöke. Az anyagot kiegészíti Esterházy Péter életének számos további dokumentuma, köztük fényképek és több kitüntetés – közölte az AdK.

A német főváros művészeti akadémiája közhasznú szervezet, feladata a művészetek támogatása, a művészet ügyének társadalmi képviselete és a kulturális örökség ápolása. Kiállítások és nemzetközi kitekintésű társadalompolitikai fórumok, viták szervezése mellett tanácsokkal szolgál a német szövetségi kormánynak és kezeli számos kiemelkedő alkotó hagyatékát, köztük kortárs művészekét is, mint például Kertész Imre irodalmi Nobel-díjas magyar író.

Az akadémiának a kínai Aj Vej-vejtől az amerikai Jonathan Franzenig több mint 400 tagja van. Esterházy Pétert 1998-ban választotta tagjai közé. A magyar tagok között van még például Kurtág György és Nádas Péter. Az AdK-t hat évig (1997-2003) Konrád György Kossuth- és Herder-díjas magyar író, esszéista és szociológus vezette.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?