Nagyváradra gyűlnek a táncegyüttesek: már kaphatók a jegyek az Infinite Dance Fesztiválra

A járványügyi szabályok betartásával tartják meg az előadásokat a negyedik nagyváradi Infinite Dance Fesztiválon október 20. és 25. között, és remélik, hogy a programon már nem kell változtatniuk, hangzott el a szervezők pénteki beharangozó sajtótájékoztatóján.

„A bátran felelős és felelősen bátor intézményvezetők ideje jött el a beköltözéskor” – fogalmazott Czvikker Katalin, a nagyváradi Szigligeti Színház főigazgatója, aki örömmel mondta: másfél hónap elmúltával nem volt olyan esemény, ami miatt fel kellett volna függeszteni előadásaikat. A váltakozó rendelkezések nekik is gondot jelentenek, hiszen csak az elmúlt öt napban két rendelet jelent meg, tette hozzá. A fesztivál Magyarországról érkező fellépőinek negatív tesztet kell bemutatniuk, hogy eljöhessenek az IDF-re, azonban így tudják, aki érkezik, az egészséges, ők pedig úgy fogadják a fellépőket, hogy egészségesen is mehessenek majd haza, mondta Czvikker Katalin, aki hozzátette a Bethlen Gábor Alap támogatásával szervezik meg a fesztivált és a jegyeladásból befolyó összegeket is erre fordítják.

A jegyek már kaphatók a színház jegypénztárában, illetve online, ezek ára a nagyszínpadi előadásokra a hely függvényében 15 és 30 lej között változik, a stúdióelőadásokra 20, illetve 15 lejbe kerülnek a jegyek. Napijegyeket is lehet vásárolni, ezek ára az aznapi előadások számától függően 25 és 40 lej között mozog. Az IDF előadásairól itt olvashatnak.

Amellett, hogy a közönség olyan előadásokat is láthat Nagyváradon, melyekért egyébként Budapestre vagy Bukarestbe kellene utaznia, a Nagyvárad Táncegyüttes táncosainak szakmai fejlődéséhez is hozzájárul a fesztivál, mondta Szabó Enikő Ágnes, a házigazda táncegyüttes művészeti igazgatója, aki azt is elárulta: amellett, hogy a nagyváradi társulat is színpadra lép, külön programmal is jelentkeznek a fesztivál nyitónapján, akkor a táncegyüttes zenekara tart majd koncertet, melynek első részben a kortárs, második részében pedig a néptáncelőadások zenéi csendülnek fel.

Először válogatták felhívás alapján az előadásokat

Dimény Levente, a fesztivál igazgatója elmondta, a fesztivál elindításának egyik célja az volt öt évvel ezelőtt, hogy feltegyék Nagyváradot a táncművészet térképére, majd a kedvező visszajelzések nyomán úgy döntöttek: idén nem meghívásos alapon választanák produkciókat, hanem megversenyeztetik azokat, így több mint hatvan előadásról kaptak filmet.A Lőrincz Katalin táncművész-pedagógus és Vava Ștefănescu, koreográfus, a Bukaresti Nemzeti Táncközpont menedzsere mellett a nagyváradi Jakobovits Márta keramikusművész mindegy három hónapon át nézte a filmeket, s ezek alapján hozta meg döntését, mondta Dimény Levente, aki hangsúlyozta: a tánc világának sokszínűségét akarták bemutatni, hiszen az előadások között szerepel klasszikus balett és kortárs tánc is.

Dimény Levente azt is elárulta: az akadémiák gálájára a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemet és a bukaresti I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetemet is meghívták, de előbbiek az intézmény modellváltása miatt több mint egy hónapja zajló tiltakozás, utóbbiak az elmúlt napok a román fővárosban előírt szigorítások miatt nem jönnek el Nagyváradra.

A sokszínűség mellett szempont volt az előadások kiválasztásában, hogy legyenek családbarátak vagy éppen a színház tereiben előadható, árulta el Lőrincz Katalin, aki azt is hozzátette: az egyik fő szempontjuk mégis az volt, hogy olyan előadásokat válasszanak, amelyek az „itt és most érzését” adják, amelyek rólunk és hozzánk szólnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?