Kulturális miniszter: szeptember 1. előtt nem lesznek tömegrendezvények

Szeptember 1. előtt nem lesznek fesztiválok, koncertek, a múzeumok készülnek az újranyitásra, a színházak pedig talán szabadtéri előadásokban reménykedhetnek, derült ki Bogdan Gheorghiu kulturális miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A fesztiválok, koncertek szervezői a kulturális miniszter szerint arra számítanak, hogy szeptember 1. előtt nem lehet 1000 főnél nagyobb közönséget megmozgató rendezvényeket szervezni, noha ezt hivatalosan nem írhatják elő, hiszen a szabályok jogilag a vészhelyzethez kapcsolódnak, azaz június 15-ig érvényesek.A kulturális miniszter hozzátette, a tárca azt kérte, hogy második körben nyithassanak ki a színházak és mozik is, de a járványügyi szakértők ezt nem tartják jó ötletnek, szerintük magas a fertőzés kockázata egy zárt térben, ahol két vagy több órát is eltöltenek az emberek. A döntést az országos vészhelyzeti bizottság (CNSSU) hozza meg ezzel kapcsolatban.

Azt is elmondta, hogy a minisztérium támogatja a szabadtéri színházi előadások ötletét, valamint megjegyezte, hogy a műsorra tűzött darabokat is lehet egészségügyi normák szerint válogatni, ahogy a Broadway színházai között is van, amelyik egyszereplős előadásokat fog játszani.

Bogdan Gheorghiu szerint a szerzői jogokból élő független művészek anyagi támogatását a szükségállapot lejárta után is meghosszabbítják.

Mint mondta, a múzeumok egyenként döntik el, hogy mikor nyitnak újra, hogy pontosan milyen egészségügyi előírásokat kell betartaniuk, azt szintén az országos vészhelyzeti bizottság (CNSSU) határozza meg.

A filmesek a „kulturális vészhelyzet” kihirdetését kérik

A tárcavezető szerint a filmipar újraindításáról is folynak a tárgyalások. Egyébként szerdán több mint 230 filmgyártó és filmipari szolgáltatásokat végző cég, 35 filmrendező és közel 20 filmes egyesület levélben kérte Klaus Iohannis államfő támogatását és a „kulturális vészhelyzet” kihirdetését.

Mint levelükben írták, a filmipar abba a paradox helyzetbe került, hogy nem tud gyártani és tartalmat eladni, pedig a tartalom iránti igény magasabb mint valaha. A miniszterelnöknek, a gazdasági és kulturális minisztereknek is címzett levélben az állami filmtámogatási rendszer sürgős újraindítását kérik, emellett a jogi keret kidolgozását arra, hogy a Romániában is elérhető nemzetközi internetes tartalomszolgáltatók (Netflix, HBO, Amazon) bevételeikből hozzájáruljanak a helyi filmgyártáshoz, valamint pénzügyi alap elkülönítését a forgatásokhoz szükséges egészségügyi intézkedések finanszírozásához és az esetleges leállások biztosításához.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?