Rendhagyó Bánk bán előadással ünneplik a magyar kultúra napját Marosvásárhelyen

Újabb nagyszabású előadást hoz el Marosvásárhelyre a magyar kultúra napja alkalmából Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa. A marosvásárhelyi közönség szerda este Erkel Ferenc Bánk bán című operáját tekintheti meg a Kultúrpalota színpadán neves erdélyi és magyarországi művészek és zenészek tolmácsolásában.

A főkonzulátus, a Maros Megyei Tanács és a csíkszeredai Class Értékeink Egyesület közös szervezésében létrejött előadást Novák Péter rendezte színpadra. A fontosabb szerepekben Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekest, Pánczél Éva, Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett énekest és Röser Orsolya Hajnalkát, a Magyar Állami Operaház szopránját hallhatja a közönség. A produkciót a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia zenekara és kórusa fogja kísérni a Virtuózokból ismert Szüts Apor karmester vezényletével.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Tóth László főkonzul elmondta, immár szokásossá vált, hogy a főkonzulátus és a Maros Megyei Tanács a magyar kultúra napján nagyszabású közös eseményt szervez. „2018-ban döntöttünk úgy, hogy elindítunk egy zenei eseménysorozatot Marosvásárhelyen. Abból a koncepcióból indultunk ki, hogy a magyar kultúra napján, magyarországi és erdélyi előadók közös tolmácsolásában egy jelentős magyar alkotást kívánunk bemutatni. Ez a cél idén újra teljesült. Az eddigi előadásaink bebizonyították, hogy helyesen döntöttünk, órák alatt elfogytak a jegyek, most is óriási az érdeklődés. A vásárhelyi közönség érti és értékeli ezt a műfajt, ez nagy öröm számunkra”- összegzett Tóth László főkonzul. 

Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke úgy fogalmazott: „a kultúra az egyik legfontosabb dolog az életünkben, ezért jó dolog, hogy az év elején van egy nap, amikor kimondottan a középpontba kerül. A konzulátusnak köszönhetően idén harmadik alkalommal sikerül a magyar kultúra napján egy olyan színvonalas előadást kínálni a marosvásárhelyi és Maros megyei lakosoknak, amely több intézmény összefogással, illetve magyarországi és erdélyi művészek közös munkájával valósul meg. A Bánk bán talán a legismertebb és a legjelentősebb magyar dráma, és ezt nem csak ma gondoljuk így, 100 évvel ezelőtt, a Kultúrpalota építésekor is a magyar kultúra meghatározó értékei között tartották számon. Ezt bizonyítja az, hogy a Kultúrpalota homlokzatát dísztő domborművek egyike a Bánk bán egyik jelenetét ábrázolja” – emelte ki a tanácselnök.

Az előadás létrejöttét Magyarország Kormánya támogatja, a Bethlen Gábor Alapon keresztül. A rendezvény bevételéből befolyt összeget idén is a székelyföldi művészeti oktatás javára ajánlja fel a Csíkszeredai Főkonzulátus.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?