Díjazták az év kiemelkedő udvarhelyszéki kulturális szereplőit

Értékteremtő, értékmentő, értékközvetítő kulturális szereplőket díjaztak vasárnap este Székelyudvarhelyen, a magyar kultúra napja alkalmából. Az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjakat Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere és Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke adta át négy kategóriában.

Józsa János korondi fazekasmester életműdíjat vehetett át, az Értékteremtő díjat Sándor-Zsigmond Ibolya, a székelykeresztúri Molnár István Múzeum munkatársa, néprajzkutató kapta, az Értékközvetítői díjat P. Fincziski Andreának, a Tomcsa Sándor Színház színművészének ítélték oda, aki az Üvegfigurák diákszínjátszó csoport létrehozója, a színháznevelési program újraélesztője. A Közösségért díjat a lövétei Kákvirág Néptánccsoport kapta.A vasárnap esti gálaest után a Tomcsa Sándor Színház A mi kis városunk című előadását tekinthette meg a közönség, hétfőn pedig megnyílt a Kolozsvári Művészeti Múzeum magyar festészeti gyűjteményét bemutató kiállítás a Haáz Rezső Múzeumban.

A magyar kultúra napja alkalmából szervezett eseménysorozat kedden P. Buzogány Árpád Idegenek között című novelláskötetének bemutatójával folytatódik, a Haáz Rezső Múzeumban Bölcsőben őrzött magyar nyelv címmel újabb kiállítás nyílik. Szerdán Sütő András műveiből hallhatják Kilyén Ilka és Ritziu Ilka Krisztina előadását, a Cimbora Gyerekek Klubja is kiállítást nyit a Művelődési Ház oszlopos termében, csütörtökön pedig Udvarhelyi Retrospektív címmel gyűjteményes képzőművészeti kiállítás nyílik a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontban. A rendezvénysorozatot Makám koncert zárja a polgármesteri hivatal Szent István termében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?