Programkavalkáddal ünnepelte Székelyudvarhely a magyar kultúra napját

Székelyudvarhely több napos rendezvénysorozattal tisztelgett a magyar kultúra előtt, a program kavalkád vasárnap három mozzanata révén, mintegy félnapos ünneppé alakult. Összefoglaltuk az eseményeket.

Lőrincz Gyula festészeti kiállításának megnyitója volt a vasárnap déli nyitánya a magyar kultúra napja székelyudvarhelyi eseménysorának. A helyi művelődési ház koncerttermében helyet kapó tárlat címe „Kronosz – Kairosz”, mely a görögök által használt kétféle időfogalom, előbbi mennyiséget, utóbbi minőséget jelöl. ​A kiállító előrebocsátotta, hogy a kettős kifejezés megfogalmazza azt a nézetet, amit leginkább szeretne megvalósítani: „megtalálni azokat a kis ablakokat a tőlünk függetlenül, bennünket figyelmen kívül hagyó múló időben, amelyek megteremtik az alkotás terét és idejét.” Az alkotó számára ez az időből kiemelkedő idősziget, amikor elfelejtjük a múló időt, és csakis a jelen pillanat számít - ezek a sorsfordító pillanatok az alkotás idejét jelentik, legyen ez díszlet, festmény, performance. Az ünnepi eseményen Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója köszöntötte a Magyar Kultúrát. A tárlat három hétig látogatható.

Nagyszámú érdeklődő jelenlétében nyitották meg délután 4 órától a Haáz Rezső Múzeum szervezésében az „Indulj el egy úton...” címmel megrendezett Kallós Zoltán életmű-kiállítást, melynek tárgyi anyagát a Kallós Zoltán Alapítvány kölcsönzi a Haáz Rezső Múzeumnak. A tárlatot 2015-ben Szentendrén, majd ezt követően Sepsiszentgyörgyön is bemutatták, de ebben a formájában most Székelyudvarhelyen lesz látható utoljára. Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón dr. Berkeczy Ibolya, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese úgy fogalmazott: Kallós Zoltán Bartók és Kodály mellett a 20. század egyik legnagyobb magyar folklórgyűjtője. Az általa Erdélyben és Moldvában gyűjtött néprajzi, népzenei anyag a mai napig páratlan. A kiállításhoz egy kisebb kiállítás is társul a Kallós Zoltán által készített fotókból, hiszen ezt az oldalát csak kevesen ismerték, pedig több mint 10 ezer fényképet készített munkája során. Miklós Zoltán a Haáz Rezső Múzeum igazgatója előjelezte, hogy a tárlaton „valamilyen formában”, de Zoli bácsi is jelen lesz: mint kiderült, videó felvételen szólt a jelenlévőkhöz.

A megnyitón Gálfi Árpád polgármester, valamint Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár mondott köszöntőt, és közreműködött a székelyudvarhelyi Kaszaj Zenekar. A Haberstumpf-villában levő tárlat március végéig látogatható.

A székelyudvarhelyiek vasárnap este ünnepi gálán vehettek részt. A veronai tragédia áldozataira emlékezve az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjak átadása egyperces kegyeleti csönddel kezdődött a Művelődési Ház nagytermében. Az Udvarhelyszék Kultúrájáért-életműdíjat Pávai István székelyudvarhelyi születésű, jelenleg Budapesten élő népzenekutató vehette át, ugyanakkor elismerték az Udvarhelyi Fiatal Fórum, Zsidó Zsuzsanna rugonfalvi óvónő, valamint a Szentegyházi Hagyományos Huszáregyesületet értékteremtő tevékenységét is. A gálán föllépett a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny díjazottja, a Cickom Énekegyüttes.

Kapcsolódók

Kimaradt?