Mesejátékkal vendégszerepelnek az udvarhelyiek Csíkban

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház a Nemfélek János című mesejátékával vendégszerepel a Csíki Játékszínben. Az előadást a csíkszeredai színház gyerekbérleteseinek játssza, ugyanakkor a fennmaradó helyekre jegyet is lehet váltani.

Khaled-Abdo Szaida és Kárpáti István meséje nyomán született a “félelemkereső” előadás, a Nemfélek János.

A hős mítosza minden kultúrában megtalálható. Hatalmas, erős, nemes lelkű ember, aki az igazság érvényesítésével, nagy tettek véghezvitelével mintegy rendet teremt az életben. A mítoszok héroszai és a mesék hősei győzelemre predesztináltak. Megölik a sárkányt, megszabadítják az elrabolt égitesteket és az elrabolt királykisasszonyokat. Megtisztítják a világot attól, ami nem odavaló, és visszaszerzik azt, ami valaha odavaló volt. De a tündérmesék hősei nem csak idealizált, jó tulajdonságokkal rendelkezőek, vannak köztük haszontalanok, buták, ügyetlenek, egyszerűek, jámborak is, akik azáltal válnak hősökké, hogy legyőzik magukban a „rosszat”.

Közéjük tartozik a félelemkereső, akinek számos változatát megtalálhatjuk a magyar irodalomban. A félelemkereső, más néven Nemfélek János, nem lehet addig boldog, míg nem ismeri meg a félelmet. De hogyan kell azt megismerni?

Az előadás egy ilyen félelemkeresés történetét kíséri végig Bátor Janka és Nemtudomka János történetét, akik több próbát kiállva érnek el az út végén a felismeréshez, mindezt úgy, hogy közben a mese a gyerekek képzeletében születik meg. De hogyan születik meg a bátor gyerek története a nézőtéren üldögélő gyerek fantáziájában?

Olyan eszközöket - tárgyakat, hangokat, fényeket, zenét – használnak az alkotók, amik segíteni tudják őket ebben. Nem a rémségekre, hanem a történet humorára helyeződik a hangsúly. Hogy nevetségessé váljanak az iparkodó szellemek. Mert mikor, ha nem a színházban van lehetőségünk arra, hogy kinevessük a lidérceinket? Akikkel, ha nem is könnyű, de együtt kell élnünk.

 SZEREPLŐK:

JANKA – Jakab Orsolya

JÁNOS – Dénes Gergely

APUKA – Dunkler Róbert

TESTVÉR - Csurulya Csongor

LALI BÁCSI – Szűcs-Olcsváry Gellért

ZSÁKOSEMBER – Dunkler Róbert

ZAJEMBER - Szűcs-Olcsváry Gellért

MEDVEDISZNÓEMBER – Csurulya Csongor

ORSI – Jakab Orsolya

GERI - Dénes Gergely

GELLÉRT – Szűcs-Olcsváry Gellért

RÓBERT – Dunkler Róbert

CSONGI – Csurulya Csongor

 

Díszlet/Jelmez: Veronika Keresztesová m.v.

Hang: Lőrincz József

Fény: Toásó István

Ügyelő: Ozsváth-Tamás Jenő

 

Előadások:

          6. hétfő 11.00 – Csipike bérlet

          7. kedd 10.30 – Pinocchio bérlet

          7. kedd 12.30 – Nagy Imre zöld színű bérlet

          8. szerda 10.30  – Móka bérlet

          8. szerda 12.30  – Nagy Imre sárga színű bérlet

          9. csütörtök 12.30  – Micimackó bérlet

          9. csütörtök 14.30 – Nyilas Misi bérlet és Kis Herceg bérlet

          10. péntek 11.00 – Hamupipőke bérlet

Kapcsolódók

Kimaradt?