Nemfélek János a Figuránál

Április 23. és 24-én délelőtt kerül sorra az évad utolsó gyerekbérletes előadása, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Nemfélek János című mesejátéka.

A Khaled-Abdo Szaida és Kárpáti István meséje nyomán létrejött előadás a minden kultúrában megtalálható hősi mítoszokat járja körül.  A hős, mint hatalmas, erős, nemes lelkű ember, aki az igazság érvényesítésével, nagy tettek véghezvitelével mintegy rendet teremt az életben: megöli a sárkányt, megszabadítja az elrabolt égitesteket és az elrabolt királykisasszonyokat. De a tündérmesék hősei nem csak jó tulajdonságokkal rendelkezőek, vannak köztük haszontalanok, buták, ügyetlenek, egyszerűek, jámborak is, akik az által válnak hősökké, hogy legyőzik magukban a „rosszat”.

Közéjük tartozik a félelemkereső, akinek számos változatát megtalálhatjuk a magyar irodalomban. A félelemkereső, más néven Nemfélek János, nem lehet addig boldog, míg nem ismeri meg a félelmet. De hogyan kell azt megismerni?

Az előadás egy ilyen félelemkeresés történetét kíséri végig Bátor Janka és Nemtudomka János történetét, akik több próbát kiállva érnek el az út végén a felismeréshez, mindezt úgy, hogy a történet humora miatt nevetségessé válnak az iparkodó szellemek. Mert mikor, ha nem a színházban van lehetőségünk arra, hogy kinevessük a lidérceinket? Akikkel, ha nem is könnyű, de együtt kell élnünk.

Április 23-án, kedden 10.00 órától a Csipike bérlet, 12.00 órától pedig a Fogarasy bérlet érvényes. Április 24-én, szerdán 10.00 órától a Pinocchio bérlettel, míg 12.00 órától a Móka bérlettel lehet megtekinteni az előadást. Jegyek ára 5 lej.

Khaled-Abdo Szaida és Kárpáti István meséje nyomán:

Nemfélek János: Félelemkeresés

Berze Nagy János, Kálmány Lajos és Nagy Géza Félelemkereső-gyűjtéseiből loptunk ötletet és ihletet.

SZEREPLŐK:

JANKA – Jakab Orsolya

JÁNOS – Dénes Gergely

APUKA – Dunkler Róbert

TESTVÉR - Csurulya Csongor

LALI BÁCSI – Szűcs-Olcsváry Gellért

ZSÁKOSEMBER – Dunkler Róbert

ZAJEMBER - Szűcs-Olcsváry Gellért

MEDVEDISZNÓEMBER – Csurulya Csongor

ORSI – Jakab Orsolya

GERI - Dénes Gergely

GELLÉRT – Szűcs-Olcsváry Gellért

RÓBERT – Dunkler Róbert

CSONGI – Csurulya Csongor

Díszlet/Jelmez: Veronika Keresztesová m.v.

Hang: Lőrincz József

Fény: Toásó István

Ügyelő: Ozsváth-Tamás Jenő

Kimaradt?