„Ráncfelvarrással” tér vissza a nyári üzemmódból a Vásárhelyi Rádió

„Ráncfelvarráson esik át” a Marosvásárhelyi Rádió: hétfőtől frissíti 24 órás műsorrácsát, miközben lezárja a nyári vakációs szezont, és a hallgatóival együtt visszaáll a régi kerékvágásba – tudtuk meg Szász Attila főszerkesztő-helyettestől. Mint mondta, a közkedvelt műsorok megmaradnak, a módosítás leginkább időpontváltozást és dinamikusabb, színesebb témafeldolgozást jelent.

A Kultúrpresszót minden hétköznap 14-15 óra között sugározzák, de a megszokott kétórás műsoridő helyett egy órásra csökken, ugyanis egyik szerkesztője a Jó reggelt, Erdély! reggeli műsort fogja szerkeszteni a továbbiakban – tájékoztatott a főszerkesztő-helyettes. Emellett beindul új műsoruk, az Átjáró, amely minden hétköznap 15 és 17 óra között hallgatható. Tartalmát tekintve megőrzi az eddigi Rádióújság tájékoztató jellegét, kétórás műsoridejében közéleti, politikai, gazdasági aktualitásokról lesz szó, de kiegészül könnyedebb információkkal is.

A kora esti műsorok ideje is módosul, így hétfőn 18 órától a Medicina, kedden a Törvénytár, szerdán az Összhang, csütörtökön a Frappáns jelentkezik, míg az Értsünk szót! műsort minden hétköznap 19 órától sugározza a rádió.

Igyekeznek jobban követni a hallgatói szokásokat

Az új évad célkitűzései között szerepel az is, hogy még könnyedebb, még színesebb tartalmakat juttassanak el a hallgatókhoz, ezért igyekeznek sok zenével fűszerezni közvetítéseiket, valamint próbálnak „kísérőkké válni” a napnak abban az időszakában, amikor az emberek autójukban éppen hazafelé tartanak a munkahelyükről, emelte ki Szász Attila. Elmondása szerint, ez az időszak alkalmas arra is, hogy ismertessék a hallgatóval, milyen fontos események zajlanak körülötte, Erdély-szerte és a nagyvilágban.

A koraesti órák két ismert interjús adása, a Naprakész és az Értsünk szót eddig egymást követte a palettán. Az új évadban ezt a kettőt elválasztják egy közszolgálati tartalommal, amely „sokkal finomabb, és nem annyira közélet-centrikus témákat taglal”. Ilyenek lesznek például a Törvénytár, a Rádiódidakta és a Frappáns című tematikus, interaktív műsorok, tudtuk meg a főszerkesztő-helyettestől.

A hétvégét még inkább az erre az időszakra jellemző hallgatói szokásokhoz igazítják: a már sajátos branddé alakult Zenés üzenet műsor megmarad, mi több, bővül műsoridejében és zenei kínálatában, vasárnap 14 és 16 óra között lesz hallgatható, és a nóták, népzenék mellett az új idénytől kezdődően könnyűzenével is köszönthetik szeretteiket a hallgatók. A szombat délutáni jazzműsort az esti órákra tolják, előtte pedig egy minőségi könnyűzenei programot kínálnak a hallgatóknak, számolt be Szász Attila. 

Maradnak a jól bevált, egyedi projektek

Megtudtuk, a rádió régi projektjeit is továbbviszik. Hetedik évadát kezdi a Kotta élőzenés műsoramely minőségi stúdiófelvétel lehetőségét is biztosítja a fiatal zenekaroknak. A műsor a rádiós élő közvetítés mellett Facebookon is meghallgatható, valamint az Erdélyi Televízióban is műsorra tűzik.

A Gurul a rádió már 19. kiadását valósítja meg, ugyanazzal a lendülettel, mint évekkel ezelőtt: a rádió munkatársai ugyanis biciklire pattannak, és körbekerékpározzák Székelyföldet. A szeptember 13-i startot követően, ahol csak szükség van rá, válaszolnak a rádióval kapcsolatos kérdésekre. A rádió népszerűsítése mellett környezettudatos, turisztikai felelősségvállalás is az akció. Szintén a környezettudatosság jegyében az elkövetkező évben is megszervezik a Maros-parti takarítást.

A kortárs irodalom népszerűsítése is megmarad: a Hangoskönyv műsor, amelyet marosvásárhelyi színészekkel együttműködve valósítanak meg, egyedi és különleges szolgáltatás a romániai magyar médiában, ami hozzátartozik a rádió közszolgálati vállalásaihoz – mutatott rá Szász Attila.

A nemrégiben indult Beszéljük meg! műsorra is számíthatnak a továbbiakban is a hallgatók: ez ugyanis az a fajta beszélgető fórum, ahol civilek, illetékesek és döntéshozó szervek vitatkozhatnak a város aktuális problémáiról, és szemtől szemben kereshetnek konstruktív megoldásokat a fennálló nehézségekre. Szász Attila elmondta, ez a beszélgető fórum általában egy 60 férőhelyes teremben valósul meg, ahol bárki hozzászólhat a felmerülő kérdésekhez, legyen szó utcazenéről, mélygarázsról, köztisztaságról, szelektív hulladékgyűjtésről vagy éppen környezettudatosságról. A Beszéljük meg! műsor egyetlen hátránya, hogy csak a marosvásárhelyieknek szól, ezen azonban igyekeznek javítani, valamint azt is próbálják megoldani, hogy a román közösség is csatlakozzon, mert nem etnikai, hanem a városra vonatkozó kérdésekről szólnak a viták. A főszerkesztő-helyettes hozzátette, örülnének az erdélyi magyar vállalkozói szféra támogatásának, a rádió ugyanis, mint jelenleg minden közintézmény, anyagi nehézségekkel küzd.

Kapcsolódók

Kimaradt?