Az Európában egyedi oltszemi Mikó-kastélyról jelent meg könyv

Könyv jelent meg az erdélyi klasszicizmus egyik kivételes példájáról, az oltszemi Mikó-kastélyról a Háromszék Vármegye Kiadó gondozásában. A kastély falképei Európa-szinten egyediek.

Benczédi Sándor építész, műemlékvédelmi szakmérnök és Csáki Árpád történész Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ támogatásával, a Székely Nemzeti Múzeummal partnerségében  dolgozta fel az 1827-ben, gróf Mikó Miklós megbízásából elkészült kastély történetét.A kastély gróf Mikó Miklós halála után többször gazdát cserélt, 1931-ben Emil Schmutzler brassói textilgyáros vásárolta meg, és alakította át vadászkastéllyá. Ezután államosították, majd 1973-ban a megyei tanfelügyelőség alakított itt ki kisegítő iskolát. Az épület egy részében ma is iskola és bentlakás működik. Az épületet 2014-ben vásárolta meg Kovászna Megye Tanácsa és a sepsibodoki önkormányzat, és tervezik a felújítását.

A könyvhöz Sepsiszentgyörgyön, Kolozsváron és Budapesten végeztek levéltári kutatásokat, felhasználtak hozzá egy olyan kastélyleltárt is, amelyet Nagy Botond sepsiszentgyörgyi levéltáros fedezett fel, írja a Háromszék.A kötetben bemutatják a kastély hatalmas falképeit is, amelyek Deák Ildikó művészettörténész szerint neves európai múzeumokban látható metszetek alapján készültek valószínűleg vetítéses vagy négyzethálós technikával. A városok épületeit, utcarészletét, csatajeleneteket, vadászatokat ábrázoló falképek Európában egyedi metszetmásolatok. Kelemen Lajos művészettörténész feltételezése szerint a falképeket a marosvásárhelyi zenélő kutról ismert Bodor Péter ezermester festette, de erre nem találtak bizonyítékot a kötet szerzői.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?