Kastélyokkal és kúriákkal vonzanak turistákat Erdélybe

Háromszék a kúriák, udvarházak és kastélyok földje, hiszen a térség összesen 165 ilyen jellegű épülettel büszkélkedik a térség, mutatott rá Tamás Sándor. Kovászna Megye Tanácsának elnöke a „Kastély Erdélyben” című hétvégi konferencián kifejtette: Háromszék nem fog magyarországi és más térségbeli kastélyokkal versenyezni, de élen jár a kúriák és kastélyok számát illetően Erdélyben, a Kárpárt-medencében. 

A PONT csoport és a Kovászna megye Turizmusáért Egyesület által a háromszéki Árkoson szervezett szakmai konferencián több előadás hangzott el arról, hogy miként lehet minél több kúriát és művészettörténeti szempontból érdekes kastélyt bevinni a turisztikai körforgásba, és alternatív utak révén fenntarthatóvá tenni ezeket a létesítményeket. A turisztikai programkínálatokat tavaly év végén egy 37 fiatal részvételével lezajlott táborban dolgozták ki.

Mint elhangzott, a Brassó megyei alsórákosi Sükösd-Bethlen várkastélyban élményközpontot létesítenének, hagyományos kézműves műhelyekkel, mesterség bemutatókkal interaktív foglalkozásokkal, szabadtéri színházzal, gyógynövénykonyhával. A háromszéki vargyasi Daniel kastélyt olyan üdülőhelyként képzelik el, amely „tech-free silent zone-ként”, a vendégek ott-tartózkodásuk során önellátó rendszerben laknának, helyi termékeket fogyaszthatnának illetve felmerült a „rent a néni” program bevezetése, vagyis a turisták egy házvezető néni közreműködésével látnák el magukat.

 A Turizmus Éve Háromszéken rendezvénysorozat keretében a Szentkereszty-kastélyban megtartott konferencián szó esett a műemléképületek restaurálására és revitalizációjára fordítható alternatív forrásbevonási lehetőségekről, egy információs és szakértői hálózat, illetve egy támogató közösség kiépítésének szükségességéről is. Ennek a folyamatnak az első mérföldköve volt a tavaly elkészített stratégia, amely az erdélyi kastélyok és kúriák revitalizációjára kínál fenntartható fejlesztési modelleket és megoldásokat.

A „Kastély Erdélyben” program második fázisaként került sor a stratégia gyakorlati alkalmazására a Kovászna megyei vargyasi Daniel-kastély és a Brassó megyei alsórákosi Sükösd-Bethlen várkastély esetében, mutatott rá Balázsi-Pál Ágnes, a PONT Csoport ügyvezetője.

A program szakértője, Bánffy Farkas elmondta, hogy a tavaly ősztől működő Kastély Erdélyben Koalíciót jelenleg 18 erdélyi kastély és kúria tulajdonosa, illetve működtetője alkotja, koordinálását a PONT Csoport bonyolítja szakértők együttműködésével. A kezdeményezők április végéig bővíteni szeretnék a koalíciót.

Tamás Sándor, háromszéki tanácselnök szerint idén a Turizmus Éve Háromszéken program keretében kiemelt figyelmet fordítanak a nemesi turizmusra, hiszen felismerték, hogy az idelátogató román turisták, véleményformálók számára, milyen szenzációt jelentenek az épített örökségek. Hozzátette, hogy a meglévő építészeti értékeket össze kell kapcsolni valamilyen tevékenységgel. Erre jó példa a Bodok község és a megyei önkormányzat által megvásárolt oltszemi Mikó-kastély, amelyet idén nemzetközi fogathajtó versennyel kapcsolnak össze, de a lehetőségek tárháza bő, hiszem múzeumot, kastélyszállót, akár éttermet lehet működtetni, ezáltal megóvni az épületet és bevonni a turisztikai körforgásba.

A háromszéki tanácselnök azt kérte a konferencia szervezőitől, hogy az eddigi tapasztalatokat összegyűjtve készítsenek egy gyakorlati útmutatót magánszemélyeknek, kastély és udvarház tulajdonosoknak az épített örökségek felújítását és kihasználtságát illetően. Grüman Róbert a háromszéki önkormányzat alelnöke arról számolt be, hogy jól működik az a megye népszerűsítő akció, amelynek során Răzvan Pascu turisztikai szakemberrel partnerségben bukaresti újságírókat és bloggereket hívtak a térségbe, amelynek eredményeként az elmúlt két évben 120 szakember írt pozitív vonatkozású cikkeket a térség turisztikai potenciáljáról a központi sajtóban és közösségi oldalaikon, melyek megtalálhatóak a #ViziteazaCovasna, #IrányHáromszék  kulcsszavak alatt a Facebookon.

A Kulturális és Nemzeti Identitás Minisztériumának államtitkára, Erwin Șimșenshon szerint tavaly a szaktárca 26,5 millió eurót költött a kulturális örökségek revitalizációjára és konzerválására, viszont mint kiderült az összeg jelentős részét népszerűsítésre és kapcsolatépítésre fordították. Az Országos Örökségvédelmi Intézet vezetője, Irina Iămăndescu arról számolt be, hogy Romániában a volt rendszerben 4500 kastélyt, udvarházat, vadászlakot államosítottak, ám arra nem derült fény, hogy az intézet mit tesz ezekért, viszont beszámolt arról, hogy a PONT Csoporthoz hasonló civil szervezetek mennyi épített örökséget mértek fel közülük.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?