Elfelejtett 1848-as műemléket fogadtak örökbe kézdivásárhelyi diákok

Egyszerre két műemlék romos állapotára hívja fel a figyelmet az Örökségünk Őrei vetélkedőben a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum csapata: nem csak az 1848-as szabadságharchoz is kapcsolódó kézdivásárhelyi székely katonaneveldét „fogadták örökbe”, hanem az alapító báró Purczel János sírhelyét is. Az örökségvédő diákok a Maszolnak is beszámoltak tapasztalataikról.

Miért különleges épület a kézdivásárhelyi kaszárnya-katonanevelde? Mi volt a legizgalmasabb információ, amit megtudtatok róla, azóta, hogy elkezdődött az Örökségünk Őrei vetélkedő?       

A székely katonanevelde minden bizonnyal Kézdivásárhely legjelentősebb épületeinek egyike. 1822-ben készült el, vagyis majdnem két évtizede kapcsolatot teremt a múlt és jelen, valamint köztünk és őseink közt. Az 1848-as szabadságharc ideje alatt számos itt nevelkedett katona harcolt az osztrák önkényuralmi rendszer ellen. A klasszicista stílusban épült létesítmény a magyarság és székelység összefogásaként könyvelhető el, mivel az építése az ország különböző pontjairól érkező adományokból valósult meg. Napjainkban sajnos már nem tündököl eredeti pompájában, sőt az évek múltával kezd feledésbe merülni.

A nemrég a tanügyminisztérium országos versenynaptárába felvett Örökségünk Őrei műemlékvédelmi vetélkedőbe a 2018-2019-es tanévben több mint 600 fiatal kapcsolódott be 13 megyéből. A Maszol sorozatban közli a regionális döntőkbe került csapatok rövid beszámolóit.

Válasszatok ki egy általatok készített képet, rajzot, kollázst, videót, vagy bármilyen vizuális anyagot, ami szerintetek legjobban jellemzi az épületet, vagy a csapat épülettel kapcsolatos munkáját! Hogy készült?

A fenti kép mindenszentek ünnepe alkalmával készült a kézdivásárhelyi református temetőben, ahol hosszas keresgélés után rátaláltunk a katonai létesítmény tervét előterjesztő báró Purczel János sírjára. A síremlék keresése majdnem egy teljes órát vett igénybe, viszont az egészben az volt a szomorú, hogy az emberek nem tudtak segítségünkre lenni, mivel vagy nem tudták ki az, vagy rossz irányba terelték csapatunkat. A sírt látva szomorúan tapasztaltuk, hogy nagyon elhagyatott állapotban van.

A vetélkedő alatt eddig melyik tevékenységeteket éreztétek a legnagyobb megvalósításnak, legsikeresebbnek?

A vetélkedő kezdete óta próbáltuk minél több személyéhez eljuttatni a hírt, hogy csapatunk megpróbál a kaszárnya romos épületének segítségére sietni, és megtesz minden tőle telhetőt a megmentéséért. Célunkat nagymértékben elősegítette a kézdivásárhelyi Polip televízió stábja és a Profi Rádió is, ugyanis egy rövid beszélgetés keretében felhívhattuk a helyiek figyelmét a tényre, hogy a katonananevelde komoly veszélynek van kitéve. Szó esett az épület történelmi múltjáról, ugyanakkor az esetleges jövőbeli funkcióiról is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?