Elkezdődtek a Napnyugat Expressz című Vișniec-dráma próbái Nagyváradon

Január 10-én elkezdődtek a Szigligeti Színház következő nagyszínpadi előadásának próbái: Matei Vișniec Franciaországban élő román drámaíró Napnyugat Expressz című művének magyar nyelvű ősbemutatóját március 1-én tartják, az előadást Zakariás Zalán rendezi, közölte az intézmény.

A Napnyugat Expressz, a szerző Balkán trilógiájának részét képezi, és folytatja a keleti és nyugati társadalmak éles különbségéről szóló kritikai diskurzust. A Napnyugat Expresszben ezúttal a szovjet utódállamok jellegzetes figurái és a sajátságosnak mondott kelet-európai életérzés jelennek meg a dúsgazdag Nyugat sztereotípiájának fényében. Honnan kezdődik a Nyugat? Mi az, hogy Kelet? Hogyan határozzák meg a két égtáj szembenállása függvényében magukat az egyes kultúrák? Milyen hatással van az egyénre az új népvándorlás kora? És hol található mindebben az Ember?Zakariás Zalán nem először dolgozik együtt a nagyváradi társulattal. A 2010/2011-es évadban Luigi Pirandello Hat szereplő szerzőt keres című művét vitte nagy sikerrel színpadra, a 2012/2013-as évadban pedig Beaumarchais A sevillai borbély című darabjából készült előadást jegyezte rendezőként.

Zakariás Zalán 1982-ben született Baróton, Romániában. Színházi tanulmányait, színészhallgatóként, 2001–ben kezdte a Shakespeare Színművészeti Akadémián, Budapesten, amelyet megszakítva a rendezői pályára lépett és 2002–től 2006-ig a bukaresti I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakának hallgatója. Pályáját 2004-ben a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színművészeti Karvégzős színihallgatóinak vizsgaelőadásának (M.Gorkij: A nap fiai) megrendezésével indította. Korábban dolgozott már a budapesti Nemzeti Színházban, a Kolozsvári Magyar Operában, a Magyar Állami Operaházban, a debreceni Csokonai Színházban, állandó rendezője a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színháznak és művészeti vezetője a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színháznak.

Matei Vişniec (1956 Rãdãuți) román–francia drámaíró és zsurnaliszta, aki mind román, mind pedig francia nyelven tucatnyi nagy hatású drámát írt. Romániában a Bukaresti Egyetemen filozófiát tanult, majd 1977-ben fordult a drámaírás felé. Az ezt követő tíz évben húsz drámát írt, ám a romániai cenzúra mindet betiltotta. 1987-ben franciaországi meghívást kapott, azóta főként franciául publikál, és felvette a francia állampolgárságot is. A kommunista rezsim bukását követően Matei Vişniec az egyik legtöbbet játszott román drámaíróvá lépett elő, akinek több mint 30 darabját mutatták be Romániában, és a magyarországi színházak is előszeretettel tűzik műsorukra frivol és váratlan fordulatokkal teli írásait.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?