A magyar kortárs tánc élvonala Gyergyóban

Októberben három budapesti koreográfus – Frenák Pál, Gergye Krisztián és Goda Gábor – előadásait láthatja a közönség a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházban megszervezett táncszínházi napokon. A sorozat a pénzhiány miatt elmaradó dance.movement.theater fesztivált pótolja, közölték a szervezők.

Az október 16. és 20. között zajló táncszínházi előadássorozaton a sepsiszentgyörgyi M Studio és két magyarországi társulat lép fel.

Október 16-án, kedden este 7 órától a sepsiszentgyörgyi M Studio To_R című, 16 éven felülieknek ajánlott előadása látható, Frenák Pál rendezésében. A produkció egy elképzelt festenről, összejövetelről, a képzelt világ és a nyers realitás közötti bolyongásról, az elhallgatott és a kimondhatatlan minőségéről, a látszólagos őrület és a valóság viszonyáról beszél. A sajátos Frenák-mozgásrendszer és a jelnyelv elemeiből épülő koreográfia a lineáris és a spirális energia játékából építkezik. A látszólag hétköznapi helyzetek sora olykor konstruktív, olykor pedig dekonstruktív módon találkozik, és e találkozásból létrejövő új minőség vezet el a káoszból egy megélhető valósághoz.Október 18-án, csütörtök este 7 órától a budapesti Gergye Krisztián rendezése, a Kokoschka babája tekinthető meg, a koreográfus saját társulatának előadásában. A 12 éven felülieknek szóló táncelőadás Afonso Cruz emblematikus regényétől kölcsönözi címét, de csak annyiban merít ihletet a szépirodalmi műből, amennyire az metaforaként megidézi Oskar Kokoschka Alma Mahlerről készített, életnagyságú bábujának extravagáns történetét. A produkció élethű bábok segítségével, a kokoschkai gesztust sokszorosítva színpadára invitálja a 20. század három emblematikus alakját: a zeneszerző Mahlert, a festő Kokoschkát és femme fatale-múzsa Alma Mahlert. „A táncba vitt bábok története egy olyan kor emlékét idézi fel, amelyben a kitalált világ még képes visszahatni a valóságra. A 20. század talán utolsó olyan pillanatára emlékezünk, amelyben a romantika, az expresszionizmus, a szerelem még érvényes fogalmak, és a múzsák még képesek a csókra” – olvasható a színház közleményében.Október 20-án, szombat este 7 órától Goda Gábor társulata, az Artus lép fel a Raj című, 6 éven felülieknek ajánlott előadással. A raj egy olyan biológiai jelenség, amelyben a sok egyedből álló élő rendszerek (pl. a hangyák, méhek, madarak, halak) egyes tagjainak külön-külön öncélú viselkedése ellenére a rendszer egészében megjelenik egyfajta kollektív intelligens viselkedés. Az ilyen viselkedés számos olyan tulajdonságot eredményez, ami megszégyenítő és irigylésre méltó az emberiség számára: tolerancia, hibatűrés, önszervező képesség, együttműködés, öngyógyítás, gyors és effektív kommunikáció stb. Az előadás a jelenség működését és az emberi lényre alkalmazhatóságát vizsgálja.

Az előadásokra 15 lej a belépő, diákoknak, nyugdíjasoknak és legalább 10 fő esetén, csoportkedvezménnyel 10 lej. A három előadásra 30 lejes bérlet is váltható (diákoknak 20 lej). Jegyek és bérletek munkanapokon 15.00 és 19.00 óra között, vagy előadások előtt fél órával a Figura Stúdió Színház előcsarnokában található jegypénztárban, illetve online válthatók. Helyfoglalás és információk a 0752-227-011-es telefonszámon, vagy az org@figura.ro e-mail címen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?