Zelenszkij: nagyszabású katasztrófa történhet Dél-Ukrajnában

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nagyszabású katasztrófa lehetőségére figyelmeztetett Dél-Ukrajnában, valamint légelhárító és más fegyvereket kért a Brüsszelben zajló EU-csúcson résztvevő uniós tagállamok vezetőitől – közölte a Politico című brüsszeli hírportál csütörtökön.

A beszámoló szerint Volodimir Zelenszkij a kétnapos csúcstalálkozó első munkanapján, videókapcsolaton keresztül elmondott beszédében közölte, Ukrajnának olyan információi vannak, amelyek szerint a dél-ukrajnai, orosz megszállás alatt álló Herszonban, Oroszország szándékosan megrongálta a kahovkai vízerőmű gátját.

Fotó: presidency

Szavai szerint egy szándékosan előidézett gátszakadás okozta árvíz több mint 80 települést, köztük Herszon kikötővárost és több százezer embert sodorhat el.

„Információink szerint Oroszország már mindent előkészített ennek a terrortámadásnak a végrehajtásához” – idézte az ukrán elnököt a brüsszeli hírportál.

Zelenszkij felszólalásában nemzetközi megfigyelői misszió küldését kérte a kahovkai vízerőműbe a tragédia elkerülés érdekében, és azt mondta: Oroszország szándékosan teremt terepet egy nagyszabású katasztrófához Ukrajna déli részén.

A beszámoló szerint Zelenszkij a zárt ajtók mögött zajló megbeszélésen az EU-tagállamok vezetőihez intézett beszédében légvédelmi rendszereket kért.

„Ha megfelelő eszközökkel rendelkezünk az égbolt megbízható védelméhez, azaz elegendő számú és minőségű légvédelmi és rakétavédelmi rendszer áll rendelkezésünkre, akkor tudjuk biztosítani a rendes gazdasági és társadalmi életet Ukrajnában” – fogalmazott az ukrán vezető.

Zelenszkij beszédében arra is figyelmeztette az Európai Uniót és tagállamait, hogy a tél közeledtével új migrációs hullám indulhat Európa felé, amelyet Oroszország szándékosan gerjeszt. Szavai szerint hamarosan ukránok millióinak indulhatnak el az energialétesítmények elleni támadások miatt – írta a brüsszeli hírportál.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?