Vigyázz, mit viselsz! – börtönnel fenyegetnek az illetlennek tartott öltözékért

Pénzbírságot, de akár börtönbüntetést is kiszabnának Kínában azokra, akik a „nemzeti érzéseket sértő” öltözéket viselnek az utcán. Mindeközben Iránban tovább szigorítanák a hidzsáb-viselést.

Fotó: Pixabay

A szélsőséges vagy vitatatott politikai üzeneteket hordozó öltözék viseléséért már most is büntetnek Kínában, egy törvénytervezet viszont tovább szigorítana a jogszabályon és pénzbírsággal, vagy akár börtönbüntetéssel szankcionálná az „illetlennek” tartott ruházatot. Az AFP beszámolója alapján a kilátásba helyezett normatíva a „kínai nép lelkületére káros” vagy a „nemzeti érzéseket sértő” öltözék viselőjét sújtaná szigorú büntetéssel, anélkül, hogy tételesen megnevezné, hogy pontosan milyen viselet esne ezen besorolás alá. Gyakorlatilag a hatóságok belátására bízná az erkölcsös öltözék meghatározását, így több kínai jogász is nyilvánosan tiltakozik a közvitára bocsátott törvénytervezet jelenlegi formája ellen.

Kínai beszámolók alapján a reformok a japán kimonók viselése ellen szól, és többen egyetértenek azzal, hogy büntetni kellene, ha valaki például a nakingi mészárlás emléknapján japán viseletben mutatkozik történelmi emlékhelyeken. Az AFP emlékeztett arra, hogy például tavaly egy nőt már letartóztattak amiatt, hogy kimonóban jelent meg az utcán.

Az öltözékek szabályozása persze nem újkeletű, és Európától sem áll távol. Gondoljunk csak arra, hogy Franciaországban épp az idei tanévtől kezdődően tiltották be az iskolákban a muszlim abaja viselését, miközben például a „burkatörvény” már több mint egy évtizede érvényben van.

Fotó: Pixabay

Ezzel szemben Iránban a „nemi apatheidot” célzó hidzsáb-törvényt készülnek szigorítani, olyannyira, hogy azok a nők, akik nem viselik a hidzsábot akár tíz év börtönbüntetésre is számíthatnak. A The Guardian beszámolója emlékeztet arra, hogy épp egy év telt el azóta, hogy a 22 éves Mahsa Amini meghalt, miután a hatóságok őrizetbe vették és megverték, amiért nem megfelelően viselte a hajat és nyakat eltakarni hivatott iszlám kendőt. A nagy botrányt kavart eset viszont nem enyhített a nők szegregációjára tett kísérleten, az újabb szigorítás pedig 60 ostorcsapást, nagy összegű pénzbírságot és súlyos bűncselekményekért járó börtönbüntetést helyez kilátásba a hidzsábtörvényt megszegőkre. És nem csak a nők büntetését célozza, hanem még azokat az üzleteket is bezáratnák, amelyek kiszolgálnák a törvény szerint illetlenül felöltözött nőket. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) illetékesei figyelmeztetnek, hogy a tervezet nyomán Iránban bővülnének az erkölcsrendészet járőrözései és kiterjesztenék a szegregációt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?