Terrorizmus: ki kell javítani a 2016-os berlini támadás ügyében elkövetett hibákat

Ki kell javítani a 2016 decemberében egy berlini karácsonyi vásáron történt terrortámadás ügyében elkövetett hibákat, mert csak így lehet újra megteremteni az állam intézményei iránti bizalmat - jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német államfő vasárnap este az iszlamista merénylet ötödik évfordulóján tartott emlékünnepségen.

A német főváros nyugati részének központjában álló Vilmos császár emléktemplom körüli Breitscheid téren berendezett karácsonyi vásáron 2016. december 19-én elkövetett "brutális támadás" Németország békére, szabadságra és demokráciára épülő berendezkedése, "az életmódunk ellen irányult" - emelte ki a szövetségi elnök a téren álló világhírű templomban az áldozatok és sebesültek tiszteletére tartott megemlékezésen. Azt mondta, nem szabad hagyni, hogy "ezt a közös szabad életet elvegyék tőlünk".

A 2016-os berlini támadás december 19-én történt. Az elkövető egy elrabolt kamionnal nagy sebességgel behajtott a német főváros egyik karácsonyi vásárának helyszínére, a vásárosok, az árusok és a vásárlók közé, 12 fő halálát és több tucatnyi ember sérülését okozva. Az elkövetőt alig 24 órával a támadást követően azonosították a hatóságok, de az illetőnek sikerült megszöknie Németországból. A támadás feltételezett végrehajtóját a terrorakciót követő ötödik nap hajnalán olasz rendőrök lőtték le Milánó egyik elővárosában , miután az egy rutin jellegű igazoltatás során tüzet nyitott rájuk – olvasható az esetről készült összefoglaló a Wikipédián.

„Ahogyan az állam kötelessége, hogy határozottan megvédje a nyitott és szabad társadalmat, úgy tekintsük kötelességünknek, hogy összefogjunk, még akkor is, ha egy gyilkos tett fájdalma és dühe elborít bennünket” – mondta Frank-Walter Steinmeier az áldozatok hozzátartozói előtt. Hangsúlyozta, hogy a német történelem legsúlyosabb iszlamista terrortámadása törést, "mély szakadékot" okozott, azért is, mert megrendítette az állam iránti bizalmat.

A merénylet napján „az állam nem tudta betartani a védelemről, biztonságról és szabadságról szóló ígéretét”. Ezért „az állam adósa” az áldozatoknak, a sebesülteknek, a hozzátartozóknak, és „köteles kiküszöbölni azokat a hibákat, mulasztásokat és problémákat, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy nem sikerült megelőzni ezt a támadást”.

A merénylet óta eltelt öt évben „kiderült, hogy történtek hibák”, és „az államnak ki kell javítania ezeket a hibákat, és folytatnia kell a nyomozást, ha a bűncselekménnyel kapcsolatban új eredmények születnek”, mert „csak így lehet újrateremteni az emberek bizalmát az államukban” – mondta a szövetségi elnök.

A templom körüli karácsonyi vásáron az utóbbi évtizedek legsúlyosabb németországi terrorcselekménye történt 2016. december 19-én. Az elkövető egy elutasított tunéziai menedékkérő, Anis Amri volt. A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet nevében gyilkoló szélsőséges iszlamista egy elrabolt kamionnal belehajtott a vásárban szórakozó tömegbe. Csaknem száz embert megsebesített, tizenkét embert halálra gázolt. Megölte az elrabolt kamion sofőrjét is.

A merényletet követően elmenekült az országból, és néhány nappal később meghalt az olaszországi Milánó egyik elővárosában a rendőrökkel folytatott tűzharcban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?