Lengyel és német politikai vezetők imádkoztak a berlini merénylet áldozataiért

Lengyelország legismertebb zarándokhelyén, Czestochowában imádkoztak kedd este a lengyel politikai vezetők a berlini merénylet áldozataiért és a varsói parlamenti viszály rendezéséért. A német állami vezetők a berlini Vilmos császár-emléktemplomban gyűltek össze a berlini kamionos merénylet áldozatainak emlékére tartott istentiszteleten.

A Fekete Madonna kegyképe előtt megtartott szertartáson többek között Beata Szydlo lengyel kormányfő, Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság elnöke és Marek Kuchcinski házelnök vett részt, illetve jelen volt a belügyi és a nemzetvédelmi tárca vezetője is.

A lengyel politikai vezetőkkel együtt Gyurcsík Iván varsói magyar nagykövet is imádkozott, az ájtatosságot vezető pálos atyák külön fohászt mondtak a magyar nemzetért.

Waclaw Depo czestochowai érsek Lengyelország biztonságos jövőjéért imádkozott. Arról beszélt, hogy még egy lengyel életét oltotta ki egy terrorista, ezúttal Berlinben. Ezzel a hétfő esti berlini gázolásos merényletben megölt lengyel kamionsofőrre, valamint a márciusi brüsszeli és a júliusi reutlingeni támadások lengyel áldozataira utalt.

A lengyel belpolitikai viszályok csillapodásáért is imát mondtak

Az érsek azért is mondott imát, hogy csillapodjanak a múlt pénteken fellobbant lengyel belpolitikai viszályok. A közéletben szükséges a véleménycsere, a vita, de „ennek célja nem a veszekedés, a gyűlöletbeszéd, az ellenfél legyőzése” - hangsúlyozta.

A varsói szejmben péntek óta ülősztrájkot folytatnak az ellenzéki képviselők, a hét végén támogatásukra országszerte tartottak rokonszenvtüntetéseket. Varsóban viszont a kormányt támogató demonstrációk is voltak. A legnagyobb lengyelországi szakszervezet, a Szolidaritás kilátásba helyezte: „szükség esetén” tömeges tüntetéseket szervez a „demokratikusan megválasztott kormány” támogatására.

Az utóbbi napokban több egyházi méltóság is a belpolitikai konfliktus békés rendezésére szólított. Marek Jedraszewski krakkói érsek kedden úgy fogalmazott: „bölcs kompromisszum” megkötésére van szükség.

A berlini Vilmos császár-emléktemplomban is szólt az ima

Német állami vezetők a berlini kamionos merénylet áldozatainak emlékére tartott istentiszteleten gyűltek össze a berlini Vilmos császár-emléktemplomban kedd este.

Thomas de Maiziere belügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, Malu Dreyer, a német parlamenti felsőház, a Bundesrat elnöke, Ralf Wieland, a berlini tartományi parlament elnöke, Norbert Lammert, a német alsóház, a Bundestag elnöke, Angela Merkel kancellár, Joachim Gauck államfő, Michael Müller, Berlin kormányzó polgármestere és Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter is részt vett a megemlékezésen. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?