Berlini merénylet: balesetmegelőző rendszer állította meg a kamiont

A fedélzeti számítógép automatikus balesetmegelőző rendszere állította meg azt a kamiont, amellyel december 19-én a tömegbe hajtottak egy berlini karácsonyi vásáron - írta szerdán a Der Spiegel című német hírmagazin.

A hetilap a hírportálján közölt beszámoló szerint úgy tudja, hogy a támadáshoz használt kamion kamerával és radarral felszerelt baleseti figyelmeztető rendszerrel rendelkezik, amely lefékezi a járművet, ha a vezető egy másodpercen belül nem reagál a figyelmeztető jelzésre.

A rendszer működésbe lépett, amikor a kamion nagy sebességgel az emberek közé hajtott, a fedélzeti számítógép így automatikusan teljes fékezést idézett elő - írta a Der Spiegel.

A hírmagazin egy másik értesülése szerint a feltételezett merénylő, a tunéziai Anis Amri a támadás előtt 21 perccel, 19.41-kor a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson írt egy társának, jelezve, hogy már a kamionban ül és „minden rendben”. Arra kérte testvérének nevezett társát, hogy imádkozzon érte, majd küldött neki egy fényképfelvételt, amelyen a kamion kormányának és műszerfalának egy része látható. A Der Spiegel az értesülések forrását nem közölte.

A német főváros egyik leglátogatottabb karácsonyi vásárán, a Breitscheid téren elkövetett merényletben meghalt 12 ember - köztük a kamion eredeti, lengyel sofőrje -, 53 ember pedig megsebesült. A támadással gyanúsított iszlamistaként számon tartott elutasított menedékkérő rendőrökkel folytatott tűzharcban halt meg az olaszországi Milánóban.

MInt korábban írtuk, eddig azt tartották a szakértők, hogy a merénylővel dulakodó Lukasz Urban lengyel sofőrnek köszönhető, hogy nem haltak meg még többen, mert elrántotta a kormányt, a kamion így 60-80 méter után kitért balra, kifutott a Budapest utcára és megállt.

Kapcsolódók

Kimaradt?