Szétverték a magyar feliratot Szabadkán

Ismeretlenek szombat éjjel szétverték a Szabadka város nevét magyar színekben megjelenített feliratot a Vajdaságban. Tomiszlav Zsigmanov szerb emberi és kisebbségi jogokért, valamint társadalmi párbeszédért felelős miniszter vasárnap határozottan és élesen elítélte a vandalizmust.

„Vucsics elnöknek üzentek, de nekünk jobban fáj. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy újra új fényében díszeleghessen a Szabadka feliratú táblák, és hogy az elkövetők elnyerjék méltó büntetésüket. A vandalizmusnak véget kell vetni bárki részéről jön is az. Remélem Vucsics elnök érti az elkövetők neki szánt üzenetét és meg is válaszolja. Mi pedig itt maradunk és nem megyünk sehova" - reagált Facebook oldalán a történtekre Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. 
 

Vucsics szerb elnöknek üzentek a rombolással? Fotó: A Határtalanul a magyar fiatalokért Facebook odalaa

Szerbia elnöke, Alekszandar Vucsics szeptember 1-jén, Szabadka város napján közölte: az ő ötlete volt, hogy a Szabadka-felirat magyar nemzeti színekben kerüljön ki a város bejárataihoz, s őt ez a felirat egyáltalán nem zavarja. A Szabadka-feliratokat június végén helyezték ki, s bő két hónapig álltak érintetlenül. A Vajdaságma portál beszámolója szerint ismeretlenek szombatról vasárnapra virradó éjjel teljesen szétverték azokat.

Tomiszlav Zzigmanov szerb kisebbségiügyi miniszter a magyar közösség hivatalos nyelv és írásmód használatához fűződő jogait brutális módon sértő cselekménynek nevezte az esetet. A tárcavezető, aki aki maga is szabadkai ellátogatott a helyszínre, ahol azt mondta: az ilyen vandál cselekedet teljes mértékben ellentmond az integrációs politikának és a nemzeti kisebbségeket megillető jogok érvényesítésének, amelyet a szerb kormány hirdet. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?